A+
A-
12/9/23

Het belang van een paspoort voor dieren

Ga jij de grens over? Dan is een Europees dierenpaspoort verplicht voor honden, katten en fretten. Heeft jouw huisdier een dierenpaspoort? Lees snel verder en leer waarom dit belangrijk is, waar/wanneer je een dierenpaspoort nodig hebt en voor welke huisdieren dit nog meer belangrijk is.

Klik hier voor de korte versie

Europees dierenpaspoort

Een Europees dierenpaspoort is een officieel document dat de gezondheids- en identificatiegegevens van huisdieren bevat en erkend wordt binnen de Europese Unie. Het paspoort is verplicht voor het reizen met honden, katten en fretten binnen de EU en is sinds 2004 een vereiste.

Waar kan je een Europees dierenpaspoort krijgen?

Voor een Europees dierenpaspoort kan je terecht bij dierenarts praktijken en erkende dierenklinieken. Zij zijn de bevoegde professionals die na gezondheidscontroles en vaccinaties met plezier zo'n paspoort voor jouw huisdier in orde maken.

Waarom is het nodig?

Reizen naar het buitenland

Bij het betreden van veel landen is een dierenpaspoort voor huisdieren verplicht. Zonder een geldig paspoort kan de toegang tot het land worden geweigerd, wat natuurlijk je reisplannen kan verstoren. Zonde! Zorg ervoor dat je huisdier een dierenpaspoort heeft voordat je op reis gaat om onnodige stress te voorkomen.

Gezondheidscontrole

Een dierenpaspoort bevat belangrijke informatie over de vaccinaties en medische geschiedenis van je huisdier. Elk land heeft zijn eigen unieke invoereisen voor huisdieren en dierenpaspoorten wat betreft gezondheid. Ook buitenlandse accommodaties, openbare plaatsen en luchtvaartmaatschappijen hebben vaak hun eigen regels en vereisten voor huisdieren. Voordat je op avontuur gaat, is het slim om jezelf goed in te lezen! Een dierenpaspoort kan dienen als een belangrijk document om te laten zien dat je huisdier gezond is en aan alle vereisten voldoet.

Identificatie en veiligheid

In geval van verlies of onverwachte situaties kan een dierenpaspoort helpen om je huisdier snel te identificeren en te herenigen met jou. Het bevat details zoals de naam, ras, kleur en foto van je huisdier, wat helpt bij de nauwkeurige identificatie en hereniging.

Voor welke huisdieren is een dierenpaspoort verplicht?

Als je van plan bent om met je harige vriend de grens over te steken, dan is een Europees dierenpaspoort verplicht voor honden, katten en fretten. Voor de meeste andere huisdieren zijn de regels soepeler: een gezondheidsverklaring van de dierenarts is meestal voldoende.

Voordat je op pad gaat, is het slim om even te checken wat de wetten en regels zijn van het land waar je naartoe reist. Op de website van het NVWA kan je hier alles over vinden. Neem je je gevederde vriendje of vis mee op reis? Kijk dan of je een CITES-verklaring nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat. Deze verklaring heeft betrekking op beschermde diersoorten.

Dus voordat je jouw huisdier in de reiskoffer stopt, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en op de hoogte bent van alle regeltjes en papierwerk. Zo kun je samen met je trouwe metgezel zonder zorgen de wereld ontdekken! Ga je op reis met de auto en een hond? Neem dan ook een kijkje bij onze blog over het reizen met je hond.