A+
A-
2/3/23

Wat is clickertraining voor een hond?

Heb jij wel eens gehoord van clickertraining?! Dit is hét ideale middel om jouw hond nieuwe oefeningen te leren. Bij goed gebruik van de clicker kan je jouw hond veel effectiever leren wat het juiste of gewenste gedrag is wat je van hem of haar vraagt. Lees snel verder om te leren hoe jij dit het beste kan aanpakken!

Klik hier voor de korte versie

Aanschaf clicker

Een clicker is een doosje met hierin een metalen plaatje die ‘click’ als geluid maakt als je erop drukt. Bij de Jumper kan je verschillende clickers vinden, bekijk hier welke Jumper vestiging bij jou in de buurt zit.

Aan de slag!

Het aanleren van de clicker gaat erg gemakkelijk en is voor heel veel honden goed haalbaar. Het is in de aanleerfase erg belangrijk dat je hond meteen na de click een beloning krijgt, zodat de hond de click gaat herkennen als voorspeller van de beloning.

Dit is dan ook het enige wat je in die aanleerfase doet: clicken = meteen een beloning. Dit herhaal je gedurende enkele dagen meerdere keren per dag. Als de click betekenis heeft gekregen voor je hond, dan kan je door met de volgende stap.

Bekende commando’s

Als je hond al bepaalde commando’s kent, is dat een mooie stap om mee verder te gaan. Als je hond al kan zitten op commando, kan je in deze fase gaan clicken zodra de hond in die zitpositie komt en hierop geef je meteen een beloning. Dit kan je met enkele andere bekende commando’s herhalen, zodat jouw hond leert te snappen dat de click het gewenste gedrag markeert en hij of zij hierna beloond wordt.

Aanleren nieuw gedrag

Vervolgens kan de clicker ingezet worden bij het aanleren van nieuw gedrag. Wil jij je hond bijvoorbeeld aanleren dat hij/zij niet trekt aan de lijn? Zodra jouw hond meewandelt zonder lijnspanning, click je en geef je de hond een beloning. Als volgende stap kan je het commando ‘wandel’ of ‘rustig’ aanleren. Je zegt het commando voor je de oefening gaat doen, dus: je zegt ‘wandel’ en vervolgens loop je weg. Click en beloon je hond meteen als deze meeloopt zonder lijnspanning. Zo leert jouw viervoeter dat ‘wandel’ betekent dat hij of zij rustig mee moet lopen zonder te trekken én dat dat gedrag hem/haar iets positiefs oplevert.

Belangrijkste spelregels voor clickertraining

  • Een click wordt áltijd gevolgd door een beloning, ook als je per ongeluk verkeerd hebt geclickt
  • Als je hond het geluid van de clicker eng vindt, click dan tijdens de aanleerfase op wat meer afstand en gooi bijvoorbeeld wat lekkers richting je hond na de click
  • Timing is belangrijk. Click op het exacte moment dat je hond het gewenste gedrag vertoont en niet achteraf als je het vergeten bent
  • Het belangrijkste: heb er beide vooral plezier in!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Samantha van de organisatie Kynostrong, welke hondeneigenaren vanuit een holistische zienswijze helpt bij voedingsproblemen, gedragstraining en bewegingsproblematiek.