Vissen

Vissen saai? Absoluut niet! Vissen zijn leuke, rustgevende huisdieren. Er zijn vele soorten vissen die als huisdier gehouden kunnen worden, van goudvissen tot tropische vissen. Deze leuke beestjes zwemmen rustig in hun aquarium en bieden een mooi uitzicht op de onderwaterwereld.

Een oase van rust

Vissen zijn een populaire keuze als huisdier vanwege hun schoonheid, hun ontspannende effect en het feit dat ze relatief eenvoudig te verzorgen zijn. Kan jij wel wat tips gebruiken over de verzorging van een vis?  Lees dan snel verder in een van onze blogs.

Download infogids
A+
A-

Veelgestelde vragen

Ik heb goudvissen en sluierstaarten samen, welke voeding moet ik ze dan geven?

Goudvissen kunnen korrels of vlokken krijgen. Als een sluierstaart vlokken krijgt dan hapt hij te veel lucht waardoor hij op de kop kan komen te liggen en overlijd. Heb je een sluierstaart en goudvissen samen, neem dan altijd korrels.

Kunnen tropische vissen bij goudvissen?

Nee, want tropische vissen hebben warmer water nodig. Ook hebben goudvissen ander voer nodig dan tropische vissen.

Kunnen goudvissen in warm water?

Nee, goudvissen leven het liefst met een watertemperatuur tussen 10 en 21 graden. In warm water zijn vissen actiever dan in koud water.

Zijn vissen groepsdieren?

Over het algemeen zijn vissen groepsdieren. Denk bijvoorbeeld aan goudvissen die graag leven in een school. Een school voor goudvissen betekent minimaal drie of meer vissen. Voor tropische vissen betekent dit minimaal vijf of meer vissen. Zoek van te voren op hoe dat zit bij jouw vissen.

Hoeveel plantjes moeten er in een aquarium?

Minimaal één plant per 10 liter. Wil je meer planten per liter in je aquarium? Voeg dan meer plantenvoeding en CO2 toe.

Waarom komen er algen in mijn aquarium?

Algen treden sneller op bij beginnende aquariums, omdat er nog geen juiste balans in het water is. Zorg daarom direct voor veel groeiende planten, CO2 en voeg direct meststoffen toe.

Is het geen nieuw aquarium? Dan kunnen algen komen door:

-       Onvoldoende voedingsstoffen

-       Te laag CO2- gehalte

-       Te veel licht

-       Slechte watercirculatie

-       Rottende planten/dieren

-       Te veel resten van voedsel

-       Vies filter

-       Te weinig planten

-       Teveel fosfaat en nitraat

-       Te veel vissen in het aquarium (dit zorgt voor ammoniak)

Kunnen vissen direct in mijn nieuw gekochte aquarium?

Je kan het beste 2/3 weken wachten voordat je de eerste vissen toevoegt aan je nieuwe aquarium. Eerst moet het water goed op temperatuur zijn en vervolgens moet ook de bacteriecultuur goed op orde zijn. Hier kun je Safestart voor gebruiken, dit kan je vinden in onze winkels.

Hoe lang moet je vissen laten wennen?

Als je vissen in de winkel hebt gekocht dan zit er altijd een laag zuurstof in de zak. Hierdoor zullen de vissen niet meteen doodgaan. Bij aanschaf van nieuwe aquariumbewoners dient het zakje waarin de dieren zitten 20 minuten (gesloten!) in het aquarium te hangen. Zo kan er rustig gewend worden aan een eventueel temperatuur verschil. Hierna kunnen de dieren met een netje uit het zakje worden gehaald en in het nieuwe aquarium worden geplaatst.

Hoe warm/koud moet mijn aquarium zijn?

De ideale temperatuur voor een aquarium hangt af van de soort vis dat je houdt. Sommige soorten vis hebben een specifieke temperatuur nodig om gezond te blijven, terwijl andere soorten meer tolerant zijn voor temperatuurschommelingen. Zoek dit dus van te voren goed uit.

De temperatuur van het water kun je instellen met een thermostaat en controleren met een aquarium thermometer. Deze kan je allemaal vinden in jouw Jumper.

Wat moet ik kopen als ik vissen wil aanschaffen?

Als je vissen wilt kopen, zijn er een aantal dingen die je moet kopen om ervoor te zorgen dat de vissen gezond en gelukkig blijven. Dit zijn de belangrijkste dingen die je nodig hebt: Een aquarium, een filterpomp, aquariumdecoratie, voer, een thermometer, planten en een testsetje voor de waterkwaliteit. Je kan ook langs jouw lokale Jumper komen om het aquariumwater te testen.

Hoe oud worden vissen in een aquarium?

De levensverwachting van een vis kan sterk variëren door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de soort vis en de waterkwaliteit. Sommige soorten vissen kunnen tientallen jaren oud worden, terwijl anderen slechts enkele jaren leven.

Wat voor voeding moet ik mijn vissen geven?

Er zijn verschillende soorten voedsel dat geschikt is voor vissen, afhankelijk van het soort vis. Sommige vissen eten voornamelijk plantaardig voedsel, terwijl anderen vleeseters zijn. Er zijn ook vissen die alleseters zijn en een gevarieerde dieet nodig hebben. Enkele voorbeelden van geschikt voedsel: droogvoer, levend voedsel en vers voedsel. Twijfel je wat het beste is voor jouw vissen? Vraag advies aan de aquariumspecialist bij jouw lokale Jumper vestiging.

Wat moet ik doen als mijn vissen ziek zijn?

Isoleer de zieke vissen. Als je meerdere zieke vissen hebt, is het belangrijk om deze te isoleren van de andere vissen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Bij Jumper hebben we een assortiment aan medicatie om de meest voorkomende visziekten te behandelen. Bij twijfel kan je altijd advies vragen aan een van onze medewerkers.

Vragen

Leesvoer voor visliefhebbers

Merken voor vissen

Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper