A+
A-
11/7/23

Met je hond op vakantie? Denk hier aan!

Hoera, de vakantie komt er weer aan! Veel mensen kiezen ervoor om hun hond mee te nemen op vakantie. Klinkt goed toch, er heerlijk op uit samen met jouw viervoeter?! Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? En wat heb je allemaal nodig? Je leest het hier!

Klik hier voor de korte versie

Dierenpaspoort en chip

Deze moet je zeker niet vergeten: een Europees paspoort voor jouw huisdier. Heb je deze nog niet? Neem dan contact op met je dierenarts, een dierenpaspoort wordt namelijk alleen uitgegeven door een dierenarts. In dit paspoort staat vaak ook informatie over de gegeven inentingen en een chipnummer. Ook het chippen van jouw hond is verplicht als je naar het buitenland gaat.

Reis je binnen de EU? Op de website van LICG kan je de invoereisen voor de EU en de meeste overige landen in Europa vinden.

Reis je buiten de EU? Soms gelden er naast bovenstaande eisen aanvullende eisen. Je kunt dit het beste vragen bij de dierenarts of bij de ambassade van het betreffende vakantieland.

Hondsdolheidvaccinatie

Honden moeten tenminste 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen hondsdolheid, ook wel de rabiës vaccinatie genoemd. Sommige landen buiten de EU eisen dat deze vaccinatie nog veel eerder wordt gegeven, let hier dus goed op! De hondsdolheidvaccinatie is na toedienen telkens drie jaar geldig. Als je hond binnen deze drie jaar opnieuw gevaccineerd wordt, hoef je niet meer 21 dagen te wachten voor je huisdier mee op reis mag. De geldigheid verloopt dan nooit!

Aanvullende regels buitenland

In bepaalde landen moeten sommige hondenrassen verplicht een muilkorf dragen. Verdiep je hier goed in zodat je jouw hond eventueel kan leren omgaan met een muilkorf. Verder moet je weten dat niet alle hondenrassen overal welkom zijn, sommige landen verbieden zelfs bepaalde hondenrassen. Op deze pagina van LICG kan je precies zien wat de regels zijn per land.

Reizen met de auto

De meeste baasjes die hun hond meenemen op vakantie, kiezen ervoor om met de auto te gaan. Een korte vakantie met het vliegtuig raden wij af, dit kan erg stressvol zijn voor jouw hond en voordat hij/zij een beetje is bijgekomen, moeten jullie vaak alweer terug vliegen.

Ga jij op vakantie met de auto? Zorg dan dat jouw auto een veilige omgeving is voor jouw hond. Wij verkopen speciale transportboxen en reisbenches die je kan gebruiken in de auto. Maak geen gebruik van een normale bench, deze is niet geschikt voor in de auto. Waarom niet? Een reisbench heeft vaak een riem waarmee je hem vast kan zetten zodat hij niet blijft schuiven in de auto. Een gewone bench heeft dit niet.

Let op: in sommige landen is het verplicht om je hond vast te vervoeren in een auto. Is een box of bench niks voor jouw hond? Wij verkopen ook speciale hondengordels, veiligheidsnetten en hondenrekken.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je je hond niet (te lang) alleen in een warme auto laat maar toch moeten er jaarlijks ontzettend veel honden uit een warme auto gered worden. Voorkom dit en zorg altijd voor: een ruime ligplaats in een koele auto, fris drinkwater en regelmatige stops zodat jouw viervoeter even zijn pootjes kan strekken.

Wagenziekte

Honden kunnen wagenziek worden. Is het etenstijd? Wacht dan even met verder rijden zodat het eten van jouw hond kan zakken. Tijdens een autorit kan je de maaltijden ook verdelen in kleinere porties. Je kan deze van te voren al verdelen zodat je niet de gehele zak mee hoeft te nemen en onderweg de boel moet gaan afmeten. Kleinere porties zorgen ervoor dat het eten sneller verteert en jouw hond minder snel misselijk wordt.

Wordt jouw hond snel wagenziek of is het kwaad al geschied? Frisse lucht helpt! Daarnaast raden wij je aan om rustig door de bochten te rijden en niet te rap af te remmen/op te trekken. Helpt dit alles niet, dan kun je bij ons of je dierenarts terecht voor speciale pilletjes tegen wagenziekte.

Huisdier wel of niet meenemen?

Wij vinden op vakantie gaan natuurlijk super fijn maar vraag je ook goed af dit ook het geval is voor jouw hond. Reizen kan uitputtend zijn voor jouw huisdier, veel veranderingen in een korte tijd en ontzettend veel nieuwe prikkels. Elke hond zal dit anders ervaren en jij kan het beste zelf inschatten of dit iets is voor jouw huisdier of niet.

De complete checklist voor jouw hond

Wil jij er zeker van zijn dat je goed voorbereid bent? Maak dan gebruik van onze checklist en kom langs bij jouw dichtstbijzijnde Jumper voor de laatste vakantie aankopen.

  • Hondenpaspoort
  • Muilkorf (in sommige landen)
  • Medicijnen
  • Poepzakjes
  • Vaccinatiebewijs
  • Voer- en drinkbak
  • Eventuele reistabletjes
  • Muilkorf (in sommige landen)
  • Snacks en koekjes
  • Mand of kleed van thuis
  • Voeding en water
  • Antivlooien- en tekenmiddel
  • Tekentang en flesje alcohol
  • Reisbench of transportbox
  • Borstel en shapoo
  • Extra handdoeken
  • Foto (voor als je je hond kwijt bent)
  • Telefoonnummer van je dierenarts
  • Hondentuigje/gordel voor in de auto
  • Speeltjes