A+
A-
23/3/23

Inenten, ontwormen en ontvlooien van jouw pup

Gefeliciteerd met je nieuwe puppy! Wij raden aan om je jonge viervoeter vroeg te laat vaccineren om hem/haar te beschermen tegen gevaarlijke ziekten. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te ontvlooien, ontwormen en te letten op teken. Zo geef je jouw pup de beste start in het leven en voorkom je dat hij/zij ziek wordt. Lees snel verder om erachter te komen wanneer je wat het beste kan doen.

Klik hier voor de korte versie

Waarom inenten?

Inentingen zijn een belangrijk onderdeel van de zorg voor je puppy, je zorgt er zo namelijk voor dat jouw pup beter beschermd is tegen verschillende ziektes. De inentingen verbeteren het immuunsysteem en zorgen ervoor dat het antilichamen produceert om ziekteverwekkers te bestrijden. Hierdoor zal je pup minder snel ziek worden en minder klachten krijgen als hij of zij toch besmet raakt.

Wanneer begin je met de inentingen?

Bij pups gebeurt dit meestal in week 6, 9 en 12. Het is belangrijk om deze inentingen op tijd te geven, omdat puppy’s nog geen volledig werkend immuunsysteem hebben en daarom vatbaarder zijn voor ziektes.

Als je pup dus 6-8 weken oud is, is het al tijd voor zijn/haar eerste prikje. Deze beschermt je pup tegen ernstige ziektes zoals hondenziekte, parvovirus, hepatitis en leptospirose. Denk er na de inenting om dat jouw pup genoeg tijd heeft om te herstellen van de vaccinatie voordat hij of zij weer wordt blootgesteld aan andere honden.

De vaccinaties in de weken erna zijn belangrijk om de immuniteit van jouw puppy te versterken en ervoor te zorgen dat hij of zij volledig beschermd is tegen de verschillende ziekten.

De meeste puppy’s kunnen goed tegen de prikjes van de vaccinatie en hebben er slechts minimale bijwerkingen van, zoals wat koorts of vermoeidheid. 

Vlooien bij een puppy

Puppy’s kunnen al op jonge leeftijd last krijgen van vlooien. Deze kleine beestjes kunnen huidirritatie en jeuk veroorzaken en kunnen zelfs leiden tot bloedarmoede als er te veel van zijn. Het is belangrijk om je puppy regelmatig te controleren op vlooien en om hem te behandelen met een vlooienmiddel dat geschikt is voor zijn leeftijd en gewicht.

Wormen bij een puppy

Puppy's kunnen wormen krijgen van hun moeder of door het inslikken van besmette ontlasting. Wormen kunnen leiden tot diarree, gewichtsverlies en buikpijn. Het is belangrijk om je puppy regelmatig te ontwormen. Het advies is om hier vanaf twee weken al mee te starten. Hoe vaak je dit moet doen kan je terugvinden op de verpakking van ontwormingstabletten. Dit kan variëren afhankelijk van de leeftijd van je puppy en het soort wormen.

Teken bij een puppy

Teken zijn kleine, bloedzuigende insecten die zich vasthechten aan de huid van mens en dier. Ze kunnen ernstige ziektes overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Om je puppy te beschermen tegenteken, kan je gebruik maken van preventieve middelen uit onze winkel zoals een tekenhalsband of druppels op de huid.

Controleer regelmatig op teken door de vacht van je puppy te inspecteren na wandelingen. Vermijd plekken met hoog gras en struiken waar teken zich vaak in verschuilen. Als je toch een teek vindt, gebruik dan een tekenverwijderaar om deze veilig te verwijderen.

Handige producten

Bij ons in de winkel vind je een ruim assortiment aan productentegen vlooien, teken en wormen, waaronder verschillende producten speciaal voorpuppy’s. De volgende raden wij aan:

PetBox Puppy

Dit is een alles-in-een verpakking tegen vlooien, teken én wormen. Deze is geschikt voor alle pups vanaf twee maanden oud en biedt tot drie maanden bescherming. In deze verpakking zit:

·       Flea Free spot-on pipetten tegen vlooien en teken (3 pipetten, 1 pipet per maand)
·       No Worm Pro ontwormingstabletten(1behandeling)
·       Eén spray van CSI Urine vlek- en geurverwijderaar
·       Vier handige Pet Remedy Kalmerende doekjes
·       Informatieboekje over parasieten
·       Eén gratis naampenning

Beaphar FIPROtec ®

Dit zijn vlooien- en tekendruppels. Deze zijn geschikt voor alle pups vanaf twee maanden oud en doodt vlooien tot vijf weken en teken tot vier weken.

Milbemax Kleine Hond/Puppy Ontwormingstabletten

Deze tabletten zijn werkzaam tegen de belangrijkste spoel-,lint-, haak-, zweep-, long en oorwormen en werken daarnaast preventief tegen hartwormen. De werkzame stoffen zijn praziquantel en milbemycine. Bij deze tabletten zit een handleiding over de dosering en het gebruik.