Knaagdieren

Of je nou een hamster, cavia of een ander knaagdier hebt, knaagdieren zijn altijd in voor een avontuur! Deze kleine wezentjes zijn erg leuke huisdieren vanwege hun vaak charmante uiterlijk en actieve persoonlijkheid. Wil je meer weten over de verzorging, huisvesting en voeding van knaagdieren? Lees dan snel verder!

Liefde in het klein: knaagdieren als huisdier

Klaar voor wat knaagdierpret? Deze kleine huisdieren maken ons leven elke dag leuker met hun grappige trucjes en energie. Of het nu gaat om hamsters in hun wiel, cavia's die het liefst overal rollen of ratten die gekke sprongetjes maken, knaagdieren vinden altijd iets om mee bezig te zijn.

Dus als je op zoek bent naar een leuk huisdier dat altijd vol energie is, is een knaagdier een top keuze!

Download infogids

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik voor een blije muis?

Aangezien muizen van nature in groepsverband leven, is het niet diervriendelijk om een muis alleen te houden. Houd daarom minimaal twee dieren, of een groep van drie tot vijf muizen. Voor het verblijf geldt hoe groter, hoe beter. De minimaal aanbevolen afmetingen voor twee tot maximaal vier muizen is 75 x 40 x 50centimeter (l x b x h). Voor elk extra dier reken je 20% extra oppervlakte.

Is het erg als mijn cavia zijn/haar keutels op eet?

Cavia’s eten van nature hun eigen keutels op. Na het opeten van het voer worden namelijk niet alle voedingsstoffen in de darmen van de cavia opgenomen. Een aantal belangrijke stoffen blijven achter in de blindedarm en wordt apart van de normale keutels uitgescheiden. De blindedarm keutels zijn klein, donker en plakkerig. Om ook deze voedingsstoffen binnen te krijgen, eet een cavia deze keutels op.

Hoe zorg ik voor een blije cavia?

Cavia’s zijn echte groepsdieren en hebben gezelschap nodig van andere cavia’s. Cavia’s hebben voor hun gezondheid ook voldoende beweging en mentale uitdaging nodig. Daarnaast is een fijn verblijf belangrijk waarbij je zoveel mogelijk de natuurlijke leefsituatie van een cavia nabootst.  

Wat is het ideale verblijf van een hamster?

Hamsters kunnen gehouden worden in kooien van tralies, in een glazen ‘aquarium’ of een combinatie van deze twee. Bij de huisvesting is vooral de diepte van het verblijf van belang. Hamsters moeten namelijk een dikke laag bodembedekking hebben. In de natuur graven hamsters erg veel en maken ze hun slaapholletje vaak op 50 centimeter diepte.

Het is voor het welzijn van een hamster erg belangrijk dat deze de mogelijkheid heeft om natuurlijk gedrag te vertonen. Het is hiervoor aan te raden om een laag bodembedekking van minstens 20 centimeter aan te houden, maar hoe dieper, hoe beter.

Houdt mijn hamster een winterslaap?

In de natuur houden Syrische hamsters een winterslaap. Dit gebeurt echter doorgaans pas als de temperatuur onder de tien graden Celsius blijft, wat in huiskamers niet voorkomt. Een winterslaap houden is niet nodig voor de gezondheid van je hamster. Een hamster in winterslaap kan je herkennen doordat die half opgerold ligt met de voorpootjes vooruit en voelt koel, maar wel zacht aan. Is je hamster toch in winterslaap gegaan en wil je hem eruit halen, warm hem dan langzaam op.

Dwerghamsters vertonen iets soortgelijks: zij kunnen overdag korte tijd in ‘torpor’ zijn. Dit is een soort mini-winterslaap van gemiddeld drie tot zeven uur waarbij ook de lichaamstemperatuur zakt. In het wild doen ze dit bij lagere temperaturen en korter daglicht om energie te besparen. Ook in gevangenschap kan dit voorkomen als het dier op een donkere plek staat met weinig uren licht.

Welke spullen heb ik nodig als ik een knaagdier aanschaf?

Als je een knaagdier aanschaft zijn er enkele basisbenodigdheden waaronder een geschikt verblijf, voeding, een drinkfles of waterbak, bodembedekking, speeltjes, een voerbak en hooi. Afhankelijk van het type knaagdier dat je hebt, kunnen er nog andere benodigdheden zijn zoals een looprad voor hamsters of een huisje voor cavia's.

Kunnen twee hamsters bij elkaar?

Hamsters zijn van nature solitaire dieren en in de praktijk zien we dat dit nagenoeg altijd fout gaat en (dwerg)hamsters vechten niet zelden tot de dood. Wij raden dit dan ook af.

Welke soort voer kan ik het beste geven aan mijn hamster? Gemengd voer of een complete brok?

Ziekte door een vitaminetekort komt helaas veel voor bij hamsters en daarom raden wij een complete brok aan. Hamster foerageren, dat betekent dat ze nachts op zoek gaan naar voedsel. Je kan er voor kiezen om de brokken hier en daar te verstoppen in het verblijf. Een hamster zal dit uiteindelijk verzamelen en meenemen naar hun holletje. Door te foerageren blijven ze bezig en zullen zich minder snel vervelen.

Mijn huisdier knaagt aan de kooi, is dat erg?

Een knaagdier die knaagt aan de kooi is een teken van verveling. Zorg dat het dier voldoende knaagmogelijkheden heeft, zoals wilgentakjes, wilgenballetjes en houten huisjes. Ook hebben ze een ruime kooi nodig. Hamsters/gerbils hebben een flinke laag bodembedekking nodig zodat ze kunnen graven.  

Hoe vaak moet ik het verblijf van mijn hamster schoonmaken?

Wij raden aan om bij een natuurlijk hamsterverblijf met een bodembedekker van 20-30 cm eens per twee maanden volledig verschonen voldoende. Wel meerdere keren perweek de toiletplaatsen uitscheppen

Hoe groot moet het verblijf van een hamster zijn?

De minimale afmeting voor een verblijf voor een Chinese dwerghamster is 70 x 50 centimeter. Voor Syrische hamsters is dit groter, namelijk 100 x 50 centimeter. Een verblijf met verdiepingen kan prettig zijn vanwege het vergrote oppervlak, maar pas op voor (te grote) hoogteverschillen aangezien ze niet kunnen zien hoe ver de val naar beneden is.

Vragen

Leesvoer voor knaagdiervrienden

Merken voor knaagdieren

Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
A+
A-