Vogels

Wie zegt dat vogels alleen in het wild leven? Breng wat kleur en vrolijkheid in je huis met een vogel als huisdier! Deze vrolijke huisdieren zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook ontzettend interactief en intelligent. Dus waar wacht je nog op? Word de trotse eigenaar van een vogel en geniet van jouw nieuwe, gezellige vriend.

A+
A-

A little birdie told me...

Er zijn veel verschillende soorten vogels geschikt zijn als huisdier. Denk hierbij aan kanaries, parkieten, papagaaien, kaketoes en meer. Het is belangrijk om tijd door te brengen met dit leuke huisdier om deze geestelijk gestimuleerd en gelukkig te houden. Wil je meer weten over vogels? Of wil je misschien een vogel aanschaffen? Op deze pagina leer je alles over vogels!

Download infogids

Veelgestelde vragen

Wat is het kortwieken van vleugels?

Bij huiskamervogels worden vaak de vleugels gekortwiekt. De buitenste slagpennen van de vleugels worden dan korter geknipt. Hierdoor kan een vogel niet meer weg vliegen en kan de vogel niet ontsnappen. Hier zitten ook nadelen aan. Vogels kunnen er onzeker van worden, ze kunnen niet meer vluchten en het kan leiden tot veerbeschadiging. Kortwieken van de vleugels kan alleen gedaan worden bij een dierenarts en wij raden het af om dit zelf te doen.

Is mijn vogel eenzaam?

Wanneer een vogel zich eenzaam voelt, kan hij in zichzelf gaan plukken of bijten. Ook kunnen ze gedragsproblemen vertonen.

Hoe maak ik mijn vogel tam?

Als je vogel gewend is aan zijn kooi dan kun je gaan beginnen met tam maken. Begin met het laten wennen aan handen. Dit doe je door het voer/waterbakje met een rustige beweging uit de kooi te pakken.  Als de vogel hier aan gewend is dan kun je verder naar de volgende stap.

Steek je hand in de kooi en houd deze stil. Praat ondertussen rustig tegen de vogel. Als je dit een paar keer kort gedaan hebt dan zal dit op gegeven moment nieuwsgierigheid opwekken en zal de vogel op onderzoek uitgaan. Dit kun je daarna gaan uitbreiden buiten de kooi. Houd daarbij de gordijnen dicht. De vogel zal naar het licht toe willen vliegen, waardoor deze tegen het raam kan aanvliegen.

Wat voor voer moet ik mijn vogel geven?

Dit hangt af van het soort vogel dat jij hebt. Voor de meeste vogels geldt:

· Brokken of pellet voer. Dit voer is speciaal samengesteld voor vogels en bevat de juiste hoeveelheid voedingsstoffen.

· Vers fruit en groenten. Veel vogels eten graag vers fruit en groenten zoals appels, wortels, sla en komkommer.

· Zaden en noten. Denk hierbij aan zaden en noten zoals pinda's, zonnebloempitten en goudsbloempitten.

· Proteïne. Eiwitrijkvoer is niet standaard nodig. Dit is voornamelijk een extra aanvulling tijdens de rui en als je wilt kweken met vogels. Een regelmatige aanvulling op het basisdieet met KonaCorn eivoer is helemaal prima.

Daarnaast moeten vogels natuurlijk altijd toegang hebben tot schoon drinkwater.

Let op: veel vogels kunnen niet tegen chocolade, avocado's en bepaalde schimmels.

Hoe vaak moet ik de kooi van mijn vogel schoonmaken?

Dit hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van de kooi, het aantal vogels dat erin zit en hun levensstijl. Wij raden aan om een kooi minimaal een keer per week grondig schoon te maken. Denk hierbij aan het schoonmaken van de voerbakjes en drinkbakken, het verwijderen van uitwerpselen en het vervangen van de bodembedekking. De kooi zelf kan minder vaak worden schoongemaakt, bijvoorbeeld elke maand of zo vaak als nodig is, afhankelijk van hoe snel deze vies wordt.

Wat moet ik doen als mijn vogel ziek is?

De meeste vogels zijn prooidieren. Dit betekent dat ze niet snel zullen laten zien dat ze ziek zijn. Houd dit dus goed in de gaten! Eet of drinkt je huisdier slecht of twijfel je? Neem voor de zekerheid altijd contact op met een vogelarts, aangezien de meeste dierenartsen geen vogels behandelen.

Kan ik een vogel alleen kopen of moeten ze altijd samen?

Wij raden het absoluut af om een vogel alleen te houden. Alle vogels die we bij Jumper aanbieden, zijn sociale dieren. Sommigen zijn echt groepsdieren en sommige vormen zelfs monogame koppels voor hun leven.

Hoe groot moet de kooi/volière van een vogel minimaal zijn?

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de minimale grootte van een kooi of volière, maar als algemene regel wordt aangehouden dat deze minstens 2-3 keer zo lang, breed en hoog moet zijn als de vogel zelf. Voor sommige vogelsoorten zijn specifieke eisen, zoals de minimale afmetingen van de vleugels. Vraag dit altijd na bij de winkel voordat jij een aankoop doet.

Bij een kooi waar vogels niet vrij in kunnen vliegen adviseren wij om kromsnavels regelmatig toegang te geven tot een veilige ruimte waar ze los kunnen rond vliegen.

Vragen

Leesvoer voor vogelvrienden

Merken voor vogels

Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper