A+
A-
12/9/23

Verkoelende DIY snacks voor knaagdieren

Met de zomer in volle gang is het de hoogste tijd om onze knaagdieren te helpen afkoelen en te genieten van wat zomerse lekkernijen. Daarom gaan we vandaag aan de slag met een aantal eenvoudige snacks die je knaagdier verkoeling bieden tijdens de warme dagen. Deze verfrissende traktaties zijn gemakkelijk te maken en zorgen ervoor dat je knaagdier deze zomer comfortabel en tevreden kan zijn. Let’s start!

Klik hier voor de korte versie

Bevroren fruitkegels

Voordat je aan de slag gaat is het heel belangrijk om bewust te zijn van welke voeding wel en niet geschikt is voor jouw huisdier. Voer je konijn of knaagdier nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten zoals pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's. Deze kunnen schadelijk zijn en moeten absoluut vermeden worden.

Daarnaast is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn met pitten die in groente en fruit zitten. Hoewel ze klein lijken, kunnen ze in grote hoeveelheden giftig zijn. Verwijder daarom altijd zo veel mogelijk pitten voordat je iets aan je konijn of knaagdier voert.

En laten we het nu hebben over een verfrissende traktatie op een warme dag! Bevroren fruitkegels zijn perfect om je knaagdier blij te maken. Snijd wat stukjes fruit zoals watermeloen, appel of bessen en vul kleine ijsvormpjes met deze heerlijke stukjes fruit. Voeg vervolgens water toe en zet ze in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn, kun je je knaagdier verrassen met een heerlijke fruitkegel om van te genieten. Het sappige fruit zal niet alleen verkoeling bieden, maar ook een bron van vitamines en vezels zijn. Winwin! 

Groentepops

Als het op groenten aankomt, zijn knaagdieren echte fijnproevers. Maar niet alle groenten zijn geschikt voor onze harige maatjes. Aan de ene kant hebben we de groene helden die knaagdieren met een gerust hart kunnen verslinden. Denk aan wortels, broccoli, boerenkool en selderij. Deze groenten zijn een feestje op zich!

Maar aan de andere kant hebben we de boosdoeners, de groenten die knaagdieren beter kunnen vermijden. Ui, knoflook en prei kunnen bijvoorbeeld voor problemen zorgen, dus laten we die maar links laten liggen. Ook aardappelen en tomatenbladeren zijn niet de beste keuze voor onze kleine knabbelaars. En kool? Een beetje kool kan nog wel, maar in grote hoeveelheden kunnen ze er buikpijn van krijgen.

Houd ook altijd rekening met het wassen van de groenten en snijd ze in knaagvriendelijke stukjes. Een goede tip is om nieuwe groenten geleidelijk te introduceren om hun gevoelige darmpjes tevreden te houden. Is jouw huisdier helemaal gewend aan een bepaald soort groente? Gebruik deze dan voor de groentepops!

Snijd de lievelingsgroente van jouw huisdier en doe ze in een ijsvormpje. Voeg water toe en bevries het geheel. Ook deze groentepops zitten boordevol voedingsstoffen en bieden verkoeling op warme dagen. Bovendien helpen ze bij het bevredigen van het natuurlijke knaag instinct van je knaagdier.

Fruitcups uit de winkel

Bij de Jumper verkopen we verschillende fruitcups die perfect zijn om een heerlijk verfrissend ijsje te maken voor je konijn of knaagdier. Leg ze een nachtje in de vriezer zodat ze heerlijk gekoeld worden. Zodra het ijsje klaar is, snijd je er een klein stukje af en bied je het aan als een traktatie. Kijk vervolgens hoe je harige vriendje geniet van het knabbelen en likken aan deze lekkernij. Het is niet alleen een smakelijke traktatie, maar ook een instant verkoeling op warme dagen.

Kruiden- en bloementhee ijsjes

Wat dacht je van een ijsje met een twist? Maak een thee-infusie met veilige kruiden en bloemen voor knaagdieren, zoals kamille, peterselie of munt. Laat de thee afkoelen en giet deze in kleine ijsvormpjes. Plaats de vormpjes in de vriezer totdat de thee bevroren is. Deze kleurrijke en smakelijke ijsjes zorgen voor verfrissing en een vleugje avontuur in het dieet van je knaagdier. Bovendien kunnen sommige kruiden en bloemen rustgevende en kalmerende effecten hebben op je knaagdier.

Geef jij kruiden en krijgt jouw huisdier ook medicatie van de dierenarts? Geef dat dan altijd aan bij de dierenarts en vraag of het kwaad kan. Je wil niet dat de kruiden de werking van de medicijnen versterken of verzwakken.

Bevroren groenten

Soms willen knaagdieren gewoon lekker knabbelen. Leg een handvol bevroren, geschikte groenten in hun kooi en laat ze ervan genieten. Het kauwen op deze koele lekkernijen helpt niet alleen om af te koelen, maar biedt ook weer de nodige voedingsstoffen.

Met deze eenvoudige en smakelijke DIY snacks kun je je knaagdieren verwennen en tegelijkertijd helpen om ze koel te houden tijdens de zomermaanden. Vergeet niet om altijd te controleren of de ingrediënten veilig en geschikt zijn voor knaagdieren. Bied de traktaties in beperkte hoeveelheden aan en observeer de reactie van je knaagdier om ervoor te zorgen dat ze er optimaal van kunnen genieten. Geniet van de zomerse traktatiemomenten met je knaagdier!