A+
A-
26/6/23

De aanschaf van een konijn

Er zijn maar weinig dieren zo schattig en knuffelbaar als een konijn. Wil jij een konijn in huis halen? Vergeet dan niet te denken aan de juiste huisvesting, voeding, en verzorging. In deze blog lees alles over de aanschaf van een konijn, zodat jij een gelukkig en gezond huisdier krijgt waar je jarenlang plezier van kan hebben!

Klik hier voor de korte versie

Konijnen koppelen

Konijnen zijn echte groepsdieren en leven dus niet graag alleen. Houd daarom altijd minstens twee konijnen samen in een verblijf die groot genoeg is. Een gecastreerde ram (mannetje) met een voedster (vrouwtje) is meestal de beste combinatie. Zet geen twee mannetjes bij elkaar, dit loopt vaak uit op vechten. Bij twee voedsters die van jongs af aan bij elkaar zijn, kan het meestal wel goed gaan. Zet nooit zomaar twee konijnen bij elkaar, het is belangrijk dat deze op de juiste manier gekoppeld worden zodat ze (later) niet gaan vechten. Meer weten hierover? Je kan altijd terecht bij één van onze konijnenspecialisten in de winkel.

Huisvesting

Het verblijf van je nieuwe konijn kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Aangezien konijnen niet goed tegen temperatuurschommelingen kunnen, kan je een buiten konijn in de winter niet steeds even naar binnen halen. Zorg bij een buitenverblijf voor een veilig verblijf (tegen roofdieren) met een geïsoleerd nachthok en voldoende ruimte voor beweging per konijn.

Voeding

Hoofdvoeding

Konijnen zijn echte planteneters met een actieve spijsvertering. Om deze spijsvertering de hele dag in beweging te houden is het belangrijk dat ze veel vezels binnen krijgen. Dit zit vooral in ruwvoer zoals hooi. Zorg er dan ook voor dat je konijn onbeperkt toegang heeft tot vers hooi.

Konijnen eten in de natuur veel verschillende soortenplanten en kruiden. Dit kan je nabootsen door de smaak van het hooi af te wisselen. Je kan naast het weidehooi ook af en toe kruidenhooi geven. Dit vinden konijnen erg lekker! Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat je konijn onbeperkt toegang heeft tot vers drinkwater.

Je konijn moet naast hooi en water ook konijnenvoeding krijgen. Dit zorgt ervoor dat ze alle nodige vitamines en mineralen binnenkrijgen. Bij Jumper hebben we verschillende soorten voeding, waaronder biks (brokjes) en gemengd konijnenvoer. In de winkel informeren wij je hier graag verder over.

Groenten

In groenten zitten wat vezels en vooral vitamines. Konijnen hebben een gevoelig maagdarmstelsel, hierdoor is het belangrijk dat je jouw pluizebol langzaam laat wennen aan nieuwe groenten. Groenvoer wat je konijn wel mag eten is: andijvie, venkel, bleekselderij, koolrabi, broccoli, loof van wortelen en radijsjes, blaadjes van witlof en gras. Let erop dat je de volgende groente niet geeft: prei, ui, knoflook, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool (zoals rodekool), aardappel, nat, gemaaid of voorjaarsgras.

Geef je konijn nooit groenten die je zelf niet meer zou eten: beschimmeld, bruin of (erg) verlept. Daar kan hij last van zijn darmen van krijgen. Dat geldt ook voor suikerrijke groenten zoals wortel en verschillende koolsoorten. Doordat het maagdarmstelsel gevoelig is moet je alle veranderingen in het voedingspatroon geleidelijk doorvoeren, zo voorkom je diarree.

Knaagmateriaal

Als aanvulling op hooi, konijnenvoer en groente vinden deze knagers het ook heerlijk om op takken te knagen. Vooral wilgentakken zijn favoriet en zijn naast een bron van vezels ook heel  goed voor het gezond houden van de tanden. Er kan ook gekozen worden voor “eetbare huisjes” als aanvulling. Deze huisjes in onze winkel zijn een mooie en natuurlijke schuilmogelijkheid en ze kunnen er ook nog eens aan knabbelen. Verder zijn er verschillende soorten en smaken in knaagsticks. Daarnaast heb je ook verschillende soorten mixen die bestaan uit zaden, noten, gedroogd fruit en groenten.

Verzorging

Tijd om jouw konijn mee naar huis te nemen! Om je konijn te vervoeren kun je het beste een transportbox gebruiken met daaroverheen een handdoek. Dit werkt namelijk stress verminderend, omdat ze zo niet alle nieuwe dingen in de omgeving kunnen zien.

Thuiskomen met je nieuwe konijn(en) is natuurlijk het allerleukste! Desondanks is de tocht naar huis voor een konijn erg spannend; een vreemde reismand, veel nieuwe geluiden/geuren onderweg en ook nog eens een nieuw hok. Laat jouw konijn dan ook even rustig bijkomen na thuiskomst in zijn/haar nieuwe verblijf. Houd er rekening mee dat een konijn hier soms ook enkele dagen van slag van kan zijn. Door de omgeving rustig te houden en jouw pluizebol rustig te benaderen in het begin alleen om te voeren/verschonen) zal je merken dat jouw nieuwe huisgenoot steeds vrijer wordt.

Controleer dagelijks of je konijn er gezond en fit uitziet. Zijn de ogen schoon en helder? Oogt hij/zij levendig en reageert het op geluid/beweging? Is de vacht schoon en netjes? Ziet de ontlasting er goed uit (typische droge konijnenkeutels)?

Check ook of er wordt gegeten en of de waterfles/drinkbak gevonden wordt. Daarnaast is het belangrijk om de toilethoek dagelijks te verschonen, resten van vers voer te verwijderen, het water te verversen en wekelijks het hele verblijf op te frissen.

Vachtverzorging

De vachtverzorging hangt af van het ras van een konijn. Een kortharig ras hoeft in principe alleen tijdens de rui geborsteld te worden. Langharige konijnen moeten meerdere keren per week geborsteld worden om te voorkomen dat de vacht gaat klitten. Laat een jong konijn hier op een leuke manier aan wennen, zodat je later probleemloos de vacht van het konijn kan verzorgen. Denk hierbij aan positieve trainingsmethodes zoals clickertraining of shaping.

 

Nagels knippen

Naast het borstelen van de vacht moeten bij veel konijnen de nageltjes met regelmaat geknipt worden. Bij bijna alle filialen van Jumper kan je dit laten doen door een deskundige. Het gebeurt namelijk snel dat je een nageltje wat te ver afknipt, waardoor het gaat bloeden. Wacht nooit te lang met het knippen van de nagels, als de nagels lang worden, dan groeit het leven (hierin zitten zenuwcellen en loopt een bloedvat) mee. Dan loop je het risico dat de nagels nooit meer kort genoeg geknipt kunnen worden en dit is erg vervelend voor het konijn.

Hanteren

Je kan je konijn aaien, maar ze worden meestal liever niet opgetild. Konijnen kunnen bijten, maar ze kunnen met hun achterpoten ook flink krabben als ze spartelen om weg te komen. Pak ze daarom, als het nodig is, voorzichtig op en laat ze niet door kleine kinderen oppakken. Til een konijn ook nooit op aan het nekvel! Het konijn gaat dan waarschijnlijk spartelen en de achterpoten zijn zo sterk dat ze daarmee hun eigen rug kunnen breken.

Aangezien konijnen sterk vluchtgedrag hebben, is het belangrijk dat je het konijn van voren benaderd en niet van boven. Als je ze wilt optillen begin je met de kop van het konijn naar je toe. Leg je ene hand om zijn achterwerk heen. Schuif je andere hand onder zijn borst. Til het konijn op en leg het tegen je lichaam aan, het liefst met zijn kop onder je arm. Hierdoor blijft jouw konijn rustig. Bij het terug zetten van een konijn kan je deze het beste achteruit het hok in zetten, zodat jouw konijn niet uit je armen kan springen en zich kan verwonden.

Verveling tegen gaan

Konijnen zijn actieve dieren, het is daarom van belang dat ze genoeg beweging en uitdaging krijgen. Je kan verschillende dingen doen om verveling bij je konijn te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld brokjes of hooi in een bal doen of je konijn een puzzel geven. Hierdoor moet je konijn moeite doen om zijn eten te krijgen, dit is een leuke uitdaging. Je kan ook speeltjes aanbieden, denk hierbij aan tunnels of balletjes.

Verder kan je verschillende soorten knaagmogelijkheden aanbieden, zoals wilgentakken en knaagsticks. Om je konijn voldoende beweging te geven kun je met je konijn gaan wandelen door middel van een konijnenharnas. Zorg ervoor dat je dit je konijn aanleert onder toezicht van een konijnendeskundige. Als het konijn dit namelijk niet goed aanleert kan het gevaarlijk zijn. Als laatst kan je jouw konijn kunstjes leren, dit kan je doen door bijvoorbeeld clickertraining.