A+
A-
26/5/23

Zo zorg jij voor het juiste hamsterverblijf

Of je nu een doorgewinterde hamsterliefhebber bent of net begint, wij geven je waardevolle tips, trucs en creatieve ideeën voor hét perfecte hamsterverblijf. Van het kiezen van het juiste verblijf en de beste bodembedekking tot het toevoegen van speelgoed, schuilplaatsen en voeder- en drinkstations. Samen zorgen we ervoor dat jouw pluizige vriend zich gelukkig, gezond en veilig voelt in zijn eigen avontuurlijke paradijs.

Klik hier voor de korte versie

Kies het juiste verblijf

De keuze tussen een traliekooi en een terrarium voor een hamster hangt af van het type hamster en de specifieke behoeften ervan. Traliekooien bieden goede ventilatie, ophangmogelijkheden voor accessoires en zijn gemakkelijk schoon te maken. Terraria bieden een afgesloten omgeving, behouden warmte en vochtigheid, maar kunnen een beperktere ventilatie hebben.

Zorg bij een verblijf met tralies dat de tralie afstand minder dan 1 cm is voor Syrische hamsters en minder dan 0,7 cm voor dwerg- en Chinese hamsters.

De minimale afmeting van een verblijf voor een dwerghamster is 70 x 50 of 80 x 40 centimeter. Voor een Syrische hamster is een groter verblijf nodig, zij hebben minimaal 100x 50 cm nodig. Hamsters graven graag en maken in de natuur een slaapkamer op zo’n 50 centimeter diepte, daarom is de diepte van een verblijf erg belangrijk.

Belangrijk: een hamster kan geen diepte zien, dus als je zelf hoogteverschillen aanbrengt in het verblijf, laat hier dan niet meer dan 10 centimeter tussen zitten.

Voeg de juiste bodembedekking toe


Maak je hamster een comfy thuis en kies dé perfecte bodembedekking voor in zijn/haar kooi. Kies een absorberend materiaal dat veilig is, weinig stof bevat en graafbaarheid biedt. Houd rekening met onderhoudsgemak en allergieën. Houd daarnaast de kooi goed schoon en observeer het gedrag en de gezondheid van je hamster om te bepalen of de gekozen bodembedekking geschikt is.

Heb je een langharige hamsters? Zorg er dan voor dat je geen bodembedekking gebruikt die te veel in hun weelderige haardos blijft hangen. Zaagsel is hierdoor een absolute 'no go'.

En laten we het belang van hooi niet vergeten. Hamsters hebben het niet alleen nodig als voeding, maar ook om fijne holletjes mee te bouwen. Pas op met synthetische hamsterwatten, deze draden kunnen niet alleen de pootjes van je harige vriend afknellen, maar ook de wangzakken en darmen kunnen er verstopt van raken.

 

Maak een knusse schuilplaats

Een knusse schuilplaats is belangrijk voor een hamster in zijn kooi. Het biedt veiligheid, comfort en vermindert stress. Het geeft je hamster privacy, een eigen territorium en het stimuleert ook natuurlijk gedrag. Zorg voor een heerlijk plekje, zoals een houten huisje of tunnel, waar je hamster zich veilig en thuis voelt. Pas er op dat het huisje groot genoeg is voor je hamster om er comfortabel in te passen.

Hamsters houden van meerdere huisjes/schuilplekjes in een verblijf, zorg ervoor dat er minimaal één knusse schuilplaats is. Hoe meer, des te beter!

 

Voeg speelgoed en verrijking toe

Plaats hamsterspeelgoed zoals tunnels, klimobjecten, en hamsterwielen in de kooi. Dit zorgt voor stimulatie en houdt je hamster actief. Vergeet niet om regelmatig het speelgoed te rouleren om verveling te voorkomen.

Vergeet ook de klimobjecten zoals ladders, takken, of bruggen niet. Hamsters zijn natuurlijke klimmers en zullen genieten van de extra uitdaging en beweging die dit biedt.

Kies bij de aanschaf van een loopwiel altijd voor een gesloten exemplaar zonder spijlen en met een juiste doorsnede. Hiermee voorkom je dat de hamster met zijn kop of pootjes knel kan komen te zitten of dat ze ineen te klein rad hun rug belasten.

Let op de voeder- en drinkstations

Plaats een stevige voerbak en een drinkflesje in de kooi. Zorg ervoor dat je hamster altijd toegang heeft tot vers water en voorzie je knager van een uitgebalanceerd dieet met hamstervoer en af en toe wat groente en fruit.

Zorg ook voor stabiliteit van het voer en drinken om morsen te voorkomen en plaats ze op een afstand van de toilethoek van de hamster. Bied daarnaast variatie aan in voeder- en drinkopties om je hamster te stimuleren.

Controleer de veiligheid van het verblijf

Controleer regelmatig de kooi op scherpe randen, losse onderdelen of giftige materialen. Zorg ervoor dat de kooi op een veilige plekstaat, beschermd tegen tocht en direct zonlicht.

Geef je hamster de tijd om te wennen

Geef je hamster de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Laat hem rustig de kooi verkennen en pas indien nodig de inrichting aan op basis van zijn behoeften en voorkeuren.

Met dit stappenplan kun je jouw hamster een comfortabele en stimulerende leefomgeving bieden waarin hij zich gelukkig en gezond kan voelen. Vergeet niet om regelmatig de kooi schoon te maken en het welzijn van je hamster in de gaten te houden!