A+
A-
13/12/23

Bang voor vuurwerk? Doe dan dit!

Is jouw huisdier ook bang voor vuurwerk? Sommigen van ons balen misschien dat er tijdens de jaarwisseling weer een verbod op vuurwerk is, maar jouw huisdier doet dat zeker niet! Ondanks een verbod op vuurwerk, weerhoudt dat veel mensen er niet van toch vuurwerk af te steken. Met onderstaande tips helpen wij jouw huisdier om minder bang te zijn. Let op: aangezien elk huisdier anders is, zal de ene tip beter werken dan de ander.

Klik hier voor de korte versie

Vuurwerk afspelen op tv

Door in de loop van december alvast wat vuurwerk af te spelen op de televisie, laat je je huisdier wennen aan het geluid. Op YouTube staan tientallen video’s die hiervoor geschikt zijn. Bouw dit wel langzaam op qua geluid, je wilt niet meteen je huisdier de stuipen op het lijf jagen natuurlijk.

Blijf thuis!

Blijf tijdens de jaarwisseling thuis bij je huisdier. Misschien denk je dat dit niks uit maakt, maar door er alleen al te zijn, wordt hij/zij minder bang. Ook overdag kan het flink los gaan met vuurwerk, probeer daarom het grootste gedeelte van de dag thuis te zijn.

Leid hem/haar af met eten

Als je huisdier dol is op eten, probeer dan de maaltijden te verspreiden over de dag zodat je hem/haar kan afleiden van het vuurwerk. Ook een lekker bot waar je hond lang op kan kluiven, werkt vaak goed.

Maak er een actieve dag van zodat je huisdier ’s avonds moe is

Put je huisdier overdag lekker uit. Ga bijvoorbeeld een lang stuk lopen met je hond (in een rustig gebied zonder vuurwerk) of daag je huisdier uit met verschillende speeltjes. Zo zorg je ervoor dat je huisdier ’s avonds eerder moe is en daardoor de puf niet heeft om bang te zijn.

Houd je huisdier ’s avonds binnen

Houd je huisdier ‘s avonds zoveel mogelijk binnen. Maak het kattenluikje dicht en laat je hond tot maximaal 10 uur ’s avonds uit (aan de lijn!). Heb je buiten konijnen? Laat ze dan wel op hun eigen, vertrouwde plekje. Als je dit toch te spannend vindt met vuurwerk, verplaats ze dan een paar dagen voor de jaarwisseling zodat ze kunnen wennen aan het plekje en geen dubbele stress hebben.

Probeer het vuurwerk buiten te sluiten

Probeer het vuurwerk zoveel mogelijk buiten te sluiten. Doe de lichten aan, gooi een deken over de kooi van je vogel, doe de ramen en de gordijnen dicht en zet de televisie/radio aan met andere geluiden. Op deze manier ligt de focus minder op het vuurwerk en zal het jouw huisdier minder bang maken.

Laat je huisdier liggen waar hij/zij zich prettig voelt

Kruipt jouw huisdier helemaal weg in een klein, donker hoekje? Laat je huisdier dan vooral liggen, dat is op dat moment voor hem/haar de veiligste plek.

Gedraag je zoals je je altijd gedraagt

Vaak hebben mensen de neiging om te reageren op een hond/kat die bang is. Op deze manier leert ons huisdier dat het terecht is om bang te zijn voor vuurwerk, omdat ze door middel van aandacht voor hun angst beloond worden. Je kan daarom het beste zelf zo rustig mogelijk blijven. Je hoeft je huisdier niet te negeren maar doe zoals je normaal ook doet en reageer niet op vuurwerk en angstgeluiden. Straf je huisdier ook vooral niet af bij een angstige reactie, dit zal hij/zij niet begrijpen.

Bied wel steun en troost wanneer nodig

Mocht je huisdier jou wel opzoeken, blijf vooral rustig en probeer zo gewoon mogelijk te praten/geen medelijden te hebben. Wel kan je hem/haar natuurlijk wat troost bieden door je huisdier te aaien of een hand op het lichaam van je hond te leggen als je merkt dat hij/zij erg bang is.

Speciale vuurwerktraining voor honden

Wil je de angst voor vuurwerk voorkomen? Dan kan het nuttig zijn om jouw jonge hond een vuurwerktraining te laten doen. Hierbij wordt een hond aangeleerd dat ze bij het trainen vuurwerkgeluiden gaat associëren met iets leuks. Op internet zijn genoeg trainingen te vinden, onze tip is om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Voorkomen is beter dan genezen!