A+
A-
22/6/23

Kat voor het eerst naar buiten: onze beste tips!

Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren en het kan een spannende ervaring zijn om je kat voor het eerst naar buiten te laten gaan. Niet alleen voor je kat, ook voor jou! Voordat je je kat naar buiten laat gaan, is het belangrijk om te weten hoe je dit op een veilige en verantwoorde manier kan doen. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, hebben wij hier een paar tips voor jou op een rijtje gezet.

Klik hier voor de korte versie

Begin met een tuigje

Als je kat nog nooit buiten is geweest, kan het een goed idee zijn om hem of haar eerst aan een tuigje te laten wennen. Begin met het dragen van het tuigje binnenshuis zodat je kan wennen voordat je hem of haar naar buiten brengt. In onze winkels hebben wij verschillende soorten tuigjes die geschikt zijn voor jouw kat.

Ga samen naar buiten

Laat je kat de eerste keer niet alleen naar buiten gaan. Het is belangrijk om bij hem of haar te blijven en ze te begeleiden terwijl ze wennen aan hun nieuwe omgeving. Je kan bijvoorbeeld zelf ook naar buiten gaan en met je kat meewandelen. Katten zijn nieuwsgierig en kunnen snel afgeleid worden, dus houd je kat goed in de gaten en laat hem of haar niet te ver afdwalen.

Start langzaam

Maak een rustige start met korte sessies en bouw deze langzaam op. Geef je kat de tijd om te wennen en de omgeving te verkennen. Het is belangrijk om je pluizenbol niet te overspoelen met nieuwe indrukken. Dus neem de tijd en verleng de sessies geleidelijk aan.

Houd altijd een oogje in het zeil

Blijf alert wanneer jouw viervoeter buiten aan het rondstruinen is. Zorg dat je precies weet waar je kleine avonturier uithangt en waar hij/zij tijd doorbrengt. Dit stelt je in staat om snel in te grijpen als er gevaar dreigt of als jouw kat hulp nodig heeft.

Bied een veilige plek aan

Zorg ervoor dat je kat een veilige plek heeft om naartoe te gaan als hij of zij zich onveilig voelt. Dit kan bijvoorbeeld een schuilplaats zijn, zoals een kleine doos of een verhoogde plank waar ze zich kunnen verstoppen als ze zich onveilig voelen.

Bescherm je kat tegen vervelende beestjes

Wanneer je kat buiten is, loopt hij of zij een hoger risico om parasieten op te pikken zoals vlooien, teken en wormen. Het is belangrijk om je kat te beschermen tegen deze parasieten. In onze winkels vind je een ruim assortiment aan worm, teken en vlooienbestrijding. Wil jij weten wat je moet doen als jouw kat een teek heeft? Neem dan een kijkje bij deze blog over teken.

Beloon je kat voor goed gedrag

Als je kat zich goed gedraagt buiten, beloon hem of haar dan met een traktatie. Dit kan je kat aanmoedigen om zich goed te blijven gedragen en maakt het buiten zijn voor hem of haar ook een positieve ervaring.

Als je deze handige tips in gedachten houdt en je kat rustig laat wennen aan de buitenwereld, zal hij/zij snel genieten van het verkennen van de nieuwe omgeving en zal de band tussen jullie alleen maar sterker worden.