A+
A-
9/4/24

Is jouw huisdier senior? Houd hier dan rekening mee!

Heb je je ooit afgevraagd wat er op het menu staat voor je pluizige vrienden terwijl ze ouder worden? Leeftijd is maar een getal, toch heeft het wel een grote invloed op de maag van jouw viervoeter. Net als mensen hebben ook katten en honden speciale zorg en aandacht nodig naarmate ze ouder worden. Lees snel verder wat jij het beste kan doen.

Klik hier voor de korte versie

In de wereld van huisdieren is ouder worden een onvermijdelijk onderdeel van het leven, over het algemeen kunnen we leeftijdscategorieën voor katten en honden als volgt indelen:

Katten:


Kittens: tot 1 jaar oud.
Volwassen katten: 1 tot 7 jaar oud.
Oudere katten: 7 jaar en ouder.


Honden:


Puppy's: tot 1 jaar oud.
Volwassen honden: 1 tot 7 jaar oud.
Oudere honden: 7 jaar en ouder.

De voedingseisen veranderen


Kittens en puppy's hebben veel energie nodig om te groeien en spelen. Daarom hebben ze voeding nodig met een hoger gehalte aan eiwitten, calorieën en essentiële voedingsstoffen. Naarmate ze volwassen worden, vertraagt hun groei, en hun voedingsbehoeften veranderen.

Oudere katten en honden hebben daarentegen vaak te maken met andere uitdagingen, zoals verminderde mobiliteit en een tragere stofwisseling. Hierdoor hebben ze behoefte aan voeding die specifiek is ontworpen om hun gezondheid te ondersteunen.

Leeftijdsgerichte voeding


Leeftijdsgerichte voeding is speciaal ontwikkeld voor oudere huisdieren en bevat vaak ingrediënten die gericht zijn op het aanpakken van hun specifieke behoeften. Deze ingrediënten kunnen onder andere zijn:

Glucosamine en chondroïtine

Oudere honden en honden met gewrichtsproblemen, zoals artrose, hebben vaak behoefte aan extra glucosamine. Glucosamine wordt doorgaans gecombineerd met chondroïtine en kan helpen om op een natuurlijke manier de slijtage van kraakbeen te vertragen. Dit proces kan tevens de pijn bij honden verminderen.

Als je merkt dat je huisdier geleidelijk aan minder snel wandelt, stijver wordt, geluiden maakt bij het opstaan na langdurig liggen, of weigert de trap op te lopen, bestaat de mogelijkheid dat hij lijdt aan (beginnende) artrose. In dat geval kan extra glucosamine wellicht van pas komen.

Omega-3 vetzuren

Oudere dieren kunnen problemen krijgen met het hart, de bloedvaten en de hersenen. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond/kat voldoende omega 3 binnenkrijgt. Omega 3 vetzuren helpen namelijk het hart, de bloedvaten en de hersenen te beschermen.


Minder calorieën

Omdat oudere dieren vaak wat minder bewegen, hebben ze minder calorieën nodig. Dit is ook om gewichtstoename te voorkomen.


Aangepaste eiwit- en vezelgehaltes

Omdat oudere dieren spiermassa verliezen naarmate ze ouder worden, hebben ze meer eiwitten in hun dieet nodig om spierweefsel langer vast te houden.

Spierweefselverlies brengt het immuunsysteem van de hond in gevaar, waardoor jouw huisdier vatbaarder wordt voor ziekten. Bovendien verliest je maatje hierdoor zijn fysieke kracht, wat de energieniveaus en mobiliteit beïnvloedt.


Advies op maat


Bij Jumper begrijpen we hoe belangrijk het is om te zorgen voor de specifieke behoeften van je huisdier, vooral naarmate ze ouder worden. Onze deskundige medewerkers in de Jumper winkels staan klaar om je te helpen bij het selecteren van de juiste voeding voor jouw huisdier op basis van hun leeftijd en gezondheidstoestand. We begrijpen dat elk huisdier uniek is, en we bieden advies op maat om ervoor te zorgen dat ze een gelukkig en gezond leven leiden.

Dus, als je huisdier ouder wordt, vergeet dan niet om aandacht te besteden aan hun voedingsbehoeften. Kom langs bij Jumper en ontdek hoe onze leeftijdsgerichte voeding kan bijdragen aan een lang, gelukkig en gezond leven voor je viervoeter.