fbpx
 In Knaagdieren

Vaak heeft de keuze van het konijnenras te maken met de hoeveelheid
ruimte die u tot beschikking heeft. Er zijn grote konijnenrassen, middelgrote rassen, kleine rassen en dwergkonijnen rassen. Een dwergkonijntje weegt bijvoorbeeld maar 1,5 kilo. Een Vlaamse reus kan wel 10 kilo worden en
heeft natuurlijk veel meer ruimte nodig. Wilt u een konijn met korthaar of met langhaar? Kortharige konijntjes hoeven bijna niet geborsteld te worden. Een langharig konijn daarentegen wel.

Karakter konijnenrassen

Past een klein konijn of juist een groot konijn het beste bij u? Vaak zijn grote konijnen meer ontspannen dan kleine konijntjes. Kleine konijntjes zijn vaak actiever en vinden het leuk om te rennen en hupsen. Ze zijn wat pittiger en temperamentvoller. Soms kunnen kleinere konijnenrassen ook moeilijker hanteerbaar zijn. De grotere konijnensoorten hebben een groter konijnenhok nodig, eten meer en hebben meer ontlasting.

Enkele konijnenrassen:

Alaska: Dit konijnenras is afkomstig uit Duitsland en is een levendig konijnenras. Het is een vriendelijk konijn, maar wordt in Nederland niet erg veel gehouden. Dit ras behoort tot de middelgrote konijnenrassen en weegt gemiddeld 3 kg.

Dwergkonijn: Dit is een erg geliefd huisdier en is erg populair bij kinderen. Dit ras is klein en goed vast te houden. Een dwergkonijn kan binnen en buiten gehouden worden. Als dit konijn buiten komt te staan, zorg dan wel dat het konijn uit de tocht en wind staat. Geef dit konijntje ook niet teveel groenvoer zoals gras. Een dwergkonijntje is actief en nieuwsgierig.

Franse hangoor: De Franse hangoor is rustig en goedaardig met een gelijkmatig temperament. Als huisdier voor kleine kinderen is dit ras alleen minder geliefd. Dit konijn kan wel 6 kilo wegen en dus voor kinderen moeilijk vast te houden.

Hollander: Dit is één van de oudste konijnenrassen. Door de aparte tekening is dit konijn erg populair bij fokkers en exposanten. De Hollander is erg rustig en hebben een meegaand karakter. Ze zijn zeer geschikt voor kinderen. Het gewicht van dit konijn varieert van 1,5 tot 3 kilo.

Japanner: Dit konijn is per toeval ontdekt. De kleur van dit ras was zo apart dat er besloten is om er een nieuw ras van te maken. Deze konijnen hebben een vriendelijke karakter, maar zijn als huisdier niet erg in trek. Ze zijn nog onbekend voor vele mensen. De Japanner heeft een gewicht tussen de 2,5 en 4 kilo.

Kleurdwerg: De Kleurdwerg is een Nederlands ras en één van de populairste konijnenrassen. Dit konijn is zeer geschikt als huisdier voor kinderen. De Kleurdwerg is levendig en vooral heel klein. Zo weegt het konijn minder dan 1 kilo. Bij dit ras komen alle kleuren en patronen voor die we kennen van andere rassen.

Lotharinger groot: Er zijn twee soorten Lotharingers, een grote en kleine. De grote Lotharinger is het grootste ras na de Vlaamse reus. Het konijn is erg rustig en heeft een mooie tekening in zijn vacht. Als huisdier is de kleine Lotharinger populairder omdat deze handzamer zijn. De grote Lotharinger is ook zeer geschikt voor kinderen, ondanks zijn formaat. Het gewicht is minimaal 5 kilo.

Nederlandse Hangoordwerg: Dit is een populair ras wat in diverse kleuren gefokt is. Voor kinderen is dit een goed ras, ze zijn rustig en betrouwbaar. Het zijn vriendelijke en goedaardige konijntjes.

Nieuw- Zeelander: De Nieuw- Zeelander is een rustig en betrouwbaar konijn. Dit zijn vrij zeldzame konijnen en komen vaak in het wit voor. Ze worden ook in het ‘blauw’ en ‘rood’ gefokt. Het gewicht van een Nieuw-Zeelander ligt tussen de 4 en 5 kilo.

Rijnlander: Dit konijn komt uit Duitsland en heeft een wit lichaam met gekleurde vlekjes op kop en zijden en een aalstreep. Dit is een redelijk populair ras bij zowel kinderen als volwassenen. Het konijn weegt tussen de 3 en 4 kilo.

Tankonijn (Black and Tan konijn): Dit konijn heeft een vriendelijke karakter en wordt vaak als huisdier gehouden. Ze behoren tot de kleine konijnenrassen en wegen ongeveer 2,5 kilo.

Rijnlander: Dit konijn komt uit Duitsland en heeft een witte vacht met gekleurde vlekjes op de kop en zijden en een gekleurde aalstreep (streep over zijn rug). Dit is een redelijk populair ras bij zowel kinderen als volwassenen. Het konijn weegt tussen de 3 en 4 kilo.

Vlaamse Reus: Op dit moment heeft dit ras liefhebbers over de hele wereld. Ze zijn erg populair bij fokkers, maar minder voor gezinnen met kinderen. Deze konijnen zijn voor kinderen erg zwaar en eten vrij veel. Een Vlaamse Reus is betrouwbaar en heeft een rustig karakter. Meestal worden deze dieren ongeveer 6 kilo, maar dit kan ook makkelijk oplopen naar 9 of 10 kilo.

Start typing and press Enter to search