fbpx
 In Vogels

Gaat u een vogel kopen? Of heeft u al een vogel en wilt u even checken of hij/zij wel gezond is? In dit artikel leest u de kenmerken van een gezonde vogel.

De gezondheid checken

Neem de tijd om de vogel die u wilt kopen goed te observeren. Blijf een poosje voor het hok staan en laat de vogels tot rust komen. Gezonde vogels kijken helder uit ronde ogen en hebben geen toegeknepen oogjes. Daarnaast zit een gezonde vogel goed en strak in de veren zonder dat deze opgezet zijn. De vogel moet actief en alert zijn en op een stokje zitten. Kijk of de vogel niet ongemakkelijk op het stokje zit. Dit is vaak het gevolg van gemiste teentjes en pootvergroeiingen. Als de vogel ademt dan moet e

r geen hoorbaar geluid uit komen. Kijk ook naar de ontlasting die op de bodem van de kooi ligt. Men mag geen hoopjes of natte ontlasting zien liggen bij zaadetende vogelsoorten.

Overige kenmerken van een ongezonde vogel:

 

  • – Het borstbeen van de vogel mag niet scherp zijn.
  • – Een gezonde vogel heeft een vol en vlezige borstpartij. Als de borstpartij uitsteekt dan is dit meestal een chronisch gebrek dat tot de dood kan leiden.
  • – Zijn de poten ruw en geschubd? Meestal zijn er dan mijten aanwezig.
  • – Kijk goed of de vogel niet vuil is van ontlasting. Dit kan diarree aanduiden.
  • – De huid van de vogel heeft de kleur van een mensenhand. Deze mag niet rood zijn met te rode lussen.

Zieke vogel

Vogels die ziek zijn eten minder dan normaal en hebben moeite om het lichaamstemperatuur op peil te houden. Het gevolg hiervan is het opzetten van de veren. Vaak steekt de vogel de kop ook nog eens tussen de veren. Dit wordt ook wel ‘bol zitten’ genoemd. Een zieke vogel slaapt ook meestal op twee poten. Een zieke vogel zal ook zo lang mogelijk proberen om op een stok te slapen. Als de vogel op de grond slaapt, dan is deze wel erg ziek geworden. U moet bij deze kenmerken meteen actie ondernemen.

Jumper de Diersuper

Wij adviseren u graag over de gezondheid van uw vogel. Vind hier een Jumper vestiging bij u in de buurt.

Start typing and press Enter to search