fbpx
 In Kat

Overgewicht komt bij katten steeds vaker voor. Dit is erg slecht voor de gezondheid van uw kat.
De kans op gezondheidsproblemen, zoals suikerziekte, hartziekten, huid- en gewrichtsproblemen worden alleen meer verhoogt. Te dikke katten worden vaak alleen maar slomer en gaan meer slapen.

Overgewicht kunt u voorkomen door bij de voedingskeuze rekening te houden met zijn levenswijze. Zo is een kat die binnenshuis leeft minder acties dan een kat die buiten komt. Een binnenshuis kat heeft 40% meer kans op overgewicht.

Wanneer is er sprake van overgewicht?

Als uw kat 20% boven zijn of haar streefgewicht weegt dan is er sprake van overgewicht. Overgewicht ontstaat omdat er in verhouding teveel gegeten wordt tot de lichaamsbeweging. Vooral na castratie of sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten. Het lichaam ondergaat namelijk een hormonale verandering en heeft in verhouding minder energie nodig. Een andere manier om te kijken of uw kat overgewicht heeft, is door het voelen van zijn ribben. Wanneer u met uw vlakke hand over de borstkas strijkt, zal u de ribben van de kat moeten voelen, anders is uw kat te zwaar.

Wat te doen bij een kat met overgewicht?

De voeding van uw kat moet aangepast worden en de lichaamsbeweging moet vergroot worden. Het uithongeren van uw kat is niet de oplossing. Uw kat zal dan een gebrek krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Wat u kunt doen is uw kat light kattenvoeding geven. Deze voeding heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan eiwitten en vezels. Dit geeft voor uw kat een verzadigd gevoel. Ook kan u uw kat op dieet zetten.

Alleen u kan ervoor zorgen dat uw kat gewicht verliest. Ga met uw kat spelen en zorg dat hij beweging krijgt. Dit is niet alleen leuk voor de kat, maar ook voor uzelf! Lees hier welke spelletjes u allemaal kunt doen met uw kat.

Start typing and press Enter to search