fbpx
 In Knaagdieren

Vitamine C is erg belangrijk voor uw cavia! Veel dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken maar uw cavia niet. Cavia’s kunnen vitamine C uit groenvoer halen, maar ook uit snacks of druppels. Als u dus een cavia konijnenvoer geeft, dan komt uw cavia vitamine C tekort. Alleen caviavoer en hooi is dan ook niet genoeg voor uw cavia.

Wat gebeurt er als uw cavia te weinig vitamine C binnen krijgt?

Wanneer een cavia langere tijd te weinig binnen krijgt, ontstaan er verschillende verschijnselen. Zo zal uw cavia vermageren, doffe ogen krijgen, een slechte conditie krijgen, vaker op de zijkant gaan liggen, pijnlijke gewrichten krijgen en de cavia zijn haren zullen rechter op de huid gaan staan. Daarnaast kunnen er ook inwendige bloedingen en verlammingen ontstaan. Let er dus goed op dat uw cavia voldoende eetlust heeft en dat zijn vacht glanst. Een doffe vacht en gebrek aan eetlust kunnen de eerste tekenen zijn van een vitamine C tekort.

Vitamine C

Het beste is om elke dag vers groenvoer aan uw cavia te geven. Als uw cavia zwanger is, dan heeft uw cavia meer vitamine C nodig. Als de jonge caviaatjes geboren zijn, dan hebben de jonge caviaatjes en de moeder extra veel vitamine C nodig.

Tip: peterselie, rozebottels, paprika, boerenkool en brocolli bevatten veel vitamine C.

Jumper de Diersuper

Onze medewerkers adviseren u graag over de verzorging van uw cavia. Vind een Jumper vestiging bij u in de buurt. 

Start typing and press Enter to search