fbpx
 In Hond

Heeft u wel eens aan uw hond gedacht als sportmaatje? Een trouwere vriend zult u niet vinden. Een hond heeft veel beweging nodig en het is zeer goed voor uw conditie en die van uw hond! Er zijn tal van sporten die u samen met uw maatje kunt uitvoeren.

Tip: Wilt u regelmatig met uw hond gaan sporten, controleer hem dan eerst opeventuele hart- en longproblemen. Houd ook rekening met het ras van uw hond. Sommige hondenrassen staan er bekend om dat ze een goed uithoudingsvermogen hebben en andere hondenrassen juist niet.

Dogdancing

Dogdancing is een sport voor iedereen die graag traint en die dansen en muziek leuk vindt. Deze sport is ontstaan uit gehoorzaamoefeningen die op muziek werden uitgevoerd. De tophonden bij doggydancing springen, lopen achteruit, buigen, draaien en doen dit op basis van commando’s en aanwijzingen die ze krijgen.

Met uw hond fietsen

Het fietsen met uw hond geeft prima lichaamsbeweging en dit kunt u mooi combineren met een ritje naar het park of bos. Als u dit voor het eerst doet, dan is het verstandig om uw hond eerst te laten wennen aan de fiets. Dit doet u door eerst te lopen met uw hond en fiets in de hand. De volgende stap is het lopen met de fiets tussen u en uw hond in. Is de hond gewend aan de fiets? Dan kunt u gaan fietsen met uw hond aangelijnd.

Tip: Zorg dat uw hond niet voor uw fiets kan springen en houd controle over de riem. In het begin kunt u het beste niet te lang fietsen en bouw het ritje geleidelijk op. 

Zwemmen

Veel honden voelen zich als een vis in het water, maar niet allemaal. Het is belangrijk dat uw hond op jonge leeftijd al kennis maakt met water. Laat uw hond niet zwemmen als hij jonger is dan 6 maanden. Niet alle honden zijn goede zwemmers dus kijk eerst of uw hond ook daadwerkelijk goed kan zwemmen. Zwemmen is ook een goede oefening voor honden die last hebben van hun gewrichten. De gewrichten worden bij het zwemmen namelijk minder belast en er worden geen rembewegingen etc. gemaakt. Zeewater helpt daarnaast ook bij het genezen of voorkomen van huidontstekingen. Het zwemmen vergt veel energie en 5 minuten zwemmen staat ongeveer gelijk aan 6 kilometer lopen.

Leuk om te weten: Als uw hond één jaar is, mag hij een opleiding watersport volgen. Bij deze opleiding leert hij voorwerpen en poppen uit het water te halen.

Hardlopen

Bij het hardlopen met uw hond is het belangrijk dat uw hond niet vooruit gaat lopen en dat u achter hem aan moet lopen. Door hem te leren naast u te lopen is het hardlopen veel plezieriger. Het is een goede manier om energie kwijt te raken en om uw conditie op te bouwen. Zorg dat u een ren schema maakt met een warming-up, de tijd om te rennen en een cooling down. Wanneer u ’s avonds gaat hardlopen, is het verstandig om uw hond een reflecterend halsbandje of een lichtje aan zijn halsbandje te doen. Probeer ook zoveel mogelijk op onverharde paden te lopen.

Wilt u graag in wedstrijdverband sporten met uw hond? Jumper heeft voor u een lijst samengesteld met sporten die u op wedstrijdniveau samen met uw hond kunt uitoefenen.

Start typing and press Enter to search

Giftig eten hondwedstrijd sporten hond