fbpx
 In Vogels

Vogels in huis kunnen erg gezellig zijn. Als huisdier kiest men dan ook vaak voor een vogel. Maar wat moet u allemaal weten voordat u er een aanschaft? U moet uzelf het volgende afvragen:

Soort vogel: Er zijn heel veel verschillende vogels. Populaire vogels zijn bijvoorbeeld de kanarie, de papegaai en de parkiet. Elke vogel heeft weer andere verzorging nodig, dus bedenk goed wat u verwacht van een vogel. Een parkiet is bijvoorbeeld beter geschikt voor jongere kinderen omdat ze niet fel zijn in de omgang. Een grijze roodstaart is bijvoorbeeld echt een vogel voor iemand die woorden en kunstjes aan de vogel wil leren. En bent u meer opzoek naar een vogel dat leuk fluit? Dan zal een kanarie goed bij u passen. Wilt u meer weten over de verschillende soorten vogels?

Tijd: Hoeveel tijd kan ik aan mijn vogel besteden? Parkieten en papegaaien zijn bijvoorbeeld dol op aandacht en kunnen er slecht tegen als ze geen aandacht krijgen. Heeft u over het algemeen weinig tijd, overweeg dan om twee vogels te nemen in plaats van één. Het is erg verleidelijk om direct veel vogels aan te schaffen. Het beste is om dit toch rustig aan te doen en te beginnen met een ‘koppeltje’.

Gezondheid: Als u heeft besloten welke vogel u gaat kopen, let dan goed op de gezondheid van de vogel. De vogel mag geen vedermijten of luizen hebben en piepende / krakende geluiden maken bij het ademen. Ook mag de vogel geen tranende ogen hebben en te mager zijn.

Verzorging: Uw vogel heeft een schone en ruime kooi nodig en maak deze één keer per week schoon. Controleer uw vogel op vogelluis en geef het vogeltjes ook regelmatig iets extra’s. Let erop dat de kooi past bij het soort vogel, een parkietje kan namelijk makkelijk ontsnappen uit een papegaaienkooi.

Tam: Veel geduld en tijd is er nodig om uw vogeltje tam te maken. Elke vogel heeft zijn eigen karakter dus wees niet teleurgesteld in uw vogel als het toch niet lukt zoals u gehoopt had.

Voeding: De meeste vogels eten een mengeling van verschillende soorten zaden. U moet ervoor zorgen dat er voldoende variatie in de voeding zit. Het geven van fruit, noten, kalksteen, eivoer, pellets of trosgierst behoren daartoe. Zorg dat uw vogel altijd vers water heeft. Daarnaast heeft een vogel grit en maagkiezel nodig.

Wat heeft u allemaal nodig voordat u een vogel aanschaft? Lees hier het advies van Jumper.

Start typing and press Enter to search