fbpx
 In Knaagdieren

De cavia is van nature een groepsdier. Wilt u er eigenlijk toch slechts één houden, dan moet hij/zij extra veel aandacht krijgen, anders zal de cavia het niet naar zijn/haar zin hebben. We raden dan ook altijd aan om meerdere cavia’s te koppelen. Doordat cavia’s sociale dieren zijn is het koppelen vaak geen probleem. Neem echter altijd de juiste voorzorgsmaatregelen om nieuwe cavia’s goed aan elkaar te kunnen laten wennen.

Geef de dieren de tijd om elkaars geur te leren kennen en laat de cavia’s elkaar bijvoorbeeld ontmoeten bij het eten van een lekkere snack (bijvoorbeeld groente of fruit). Eten is voor deze dieren een sociale gelegenheid en is daarom uitermate geschikt om twee cavia’s elkaar te leren kennen.

De juiste huisvesting

De cavia heeft graag een traliekooi met een stevige onderbak. Kies er eentje met een hoge rand, zodat er weinig bodembedekking, hooi en andere rommel uit de kooi kan vallen. Plaats de kooi niet in de zon, daar kan de cavia niet tegen. Ook tocht is funest. Op de bodem heeft hij graag een zachte houtvezel die niet stuift. Vlas of maïskolven of ander plantaardig materiaal voldoen uitstekend. Extra hooi biedt een heerlijke schuilmogelijkheid.

Een cavia in een buitenverblijf kan wel, maar hij komt dan vaak aandacht te kort. Ook moet er rekening worden gehouden met guur weer en neerslag.
De kooi moet iedere week worden schoongemaakt. Etensresten en uitwerpselen kunnen gaan schimmelen en moeten worden verwijderd.

De juiste voeding voor uw cavia

De voeding voor de cavia bestaat uit vier onderdelen. Dit zijn droogvoer, hooi, vers voer en lekkernijen. Het droogvoer bestaat uit gemengde voeding en geperste korrels. Dit laatste product bevat extra vitamine C. De cavia kan dit zelf niet aanmaken, zodoende moet het in zijn voeding aanwezig zijn. Hooi is ook een essentieel onderdeel van de voeding. Naast ballaststoffen bevat het ook calcium en magnesium. Er is ook vers hooi met kruiden te koop.

Ook vers voer is noodzakelijk. Vers voer bestaat uit groente, fruit en verse veldkruiden. De cavia vindt niet alle soorten groente lekker. Hij is dol op witlof en paardebloem. Van kool kan de cavia last van zijn maagje krijgen. Sla is ook geen goed idee, omdat het teveel nitraat bevat. Een drinkflesje moet altijd schoon water bevatten.

Geef cavia’s nooit snoep, koek of chips! Bij Jumper vindt u een heel assortiment aan verantwoorde snacks.

Start typing and press Enter to search