fbpx
 In Hond

Weet u niet zo goed wat wel en niet giftig is voor uw hond? Niet alle soorten voedsel die namelijk voor de mens geschikt is, is ook geschikt voor uw hond. Jumper heeft voor u een lijst samengesteld met voedingsproducten die u absoluut niet aan uw hond mag geven. Uw hond kan er ziek van worden of in het ergste geval zelfs dood aan gaan. Pas goed op voor de volgende voedingsproducten:

Chocolade

Erg gevaarlijk voor honden is chocolade, de stof theobromine zit hierin. Voor honden is deze stof giftig en heeft een negatief effect op het hart en zenuwstelsel. Chocolade zorgt er voor dat de hartslag van uw hond sneller gaat kloppen en in het ergste geval kan het leiden tot een hartstilstand. De hoeveelheid chocolade is afhankelijk van de grote en gewicht van uw hond en het type chocolade. Als uw hond chocolade heeft gegeten, kunt u het beste direct uw dierenarts bellen. De verschijnselen van een chocoladevergiftiging zijn:

  • – Braken en/of diarree
  • – Onrustig en nerveus
  • – Hijgen
  • – Hoge hartslag
  • – Veel dorst
  • – Trillen

Rozijnen en druiven

In druiven of rozijnen zit een stof die zeer giftig is voor honden. Wetenschappers zijn er nog niet uit welke stof dit precies is. Sommige honden worden er erg ziek van en krijgen er nier falen van. De eerste verschijnselen zijn het meerdere malen braken en hyperactief tot nerveus gedrag. Daarnaast kan uw hond ook diarree krijgen. Ga zo spoedig mogelijk naar de dierenarts als uw hond deze verschijnselen vertoont. Pas dus ook op met krentenbollen en druivenstruiken.

Avocado

Het fruit en vooral de pit en schil zijn giftig voor honden. De stof persine veroorzaakt sloomheid, benauwdheid, vochtophopingen, hoesten en een slechte conditie. Het kan ook leiden tot een ontsteking van de alvleesklier.

Knoflook en ui

Ui, knoflook en andere producten uit de ‘ui familie’ zoals bieslook en prei kunnen de rode bloedlichaampjes van honden beschadigen en bloedarmoede veroorzaken. Dit geldt ook voor asperges. Knoflook is pas giftig bij grotere hoeveelheden. Bedenk dus als uw hond met het avondeten mee eet, dat uw hond dan vaak ui binnenkrijgt. Verschijnselen van bloedarmoede zijn overgeven, futloos, niet willen eten en kortademigheid.

Noten

Noten in het algemeen zijn niet goed voor honden. Door het hoge fosfor gehalte kan het nier en blaasstenen veroorzaken. De verschijnselen zijn verlamming, sloomheid, braken en een verhoogde lichaamstemperatuur. In de meeste gevallen is uw hond na 72 uur hersteld, maar u kunt voor de zekerheid toch de dierenarts bellen als uw hond een van de verschijnselen vertoond.

Rauw varken

Bij het eten van rauw varkensvlees kan uw hond mogelijk besmet raken met het Aujeszky virus (Pseudo Hondsdolheid). Het virus sterft wanneer het vlees wordt verhit. Dit is dodelijk voor uw hond, dus geef uw hond nooit rauw varkensvlees.

Tomaten

Tomaten kunnen hartritmestoornissen veroorzaken bij uw hond. De plant van de tomaat is erg giftig. Het is daarom raadzaam om bijvoorbeeld geen tomaten planten in uw tuin te laten groeien. Tomaten zelf kunnen ook minder erge reacties veroorzaken zoals jeuk en diarree.

Aardappelen

Rauwe aardappelen, aardappelschillen en spruiten zijn giftig voor uw hond. Dit komt omdat de stof solanine aanwezig is. Hoe groener de schil van de aardappel is, des te hoger de concentratie solanine. De verschijnselen bij uw hond kunnen ademhalings- en maagproblemen zijn. Echter wanneer de aardappelen gekookt zijn, dan zijn ze weer voedzaam voor uw hond.

Cafeïne

Cafeïne komt voor in koffie, thee, cola, energie drankjes en chocolade. Een te hoge dosering kan dodelijk zijn. Wanneer uw hond te veel binnenkrijgt, dan zijn de symptomen o.a.: snelle ademhaling, onrustig gedrag, koorts, hartfalen, braken, inwendige bloedingen en diarree. Uw hond kan er zelfs in coma van raken. Laat dus nooit onbeheerd een van de bovenstaande voedingsproducten op bijvoorbeeld de tafel liggen. Een paracetamol is bijvoorbeeld ook giftig voor uw hond! Heeft u hond wel iets gegeten wat schadelijk is? Neem dan direct contact op met uw dierenarts.

Start typing and press Enter to search

vlooien hondzwemmen hond