fbpx
Warm he! Zo overleeft jouw hond de hitte deze zomer

Het is warm! Wat doe jij om jouw hond een beetje verkoeling te geven deze zomer? Hitte kan erg gevaarlijk zijn voor onze huisdieren en daarom is het extra belangrijk om ze deze warme dagen een beetje in de gaten te houden. Hoe jij jouw hond het beste helpt? En wat doe je als je hond wel oververhit raakt? Je leest het hier!

Oververhitting, hoe herken je het?

Wist jij dat honden extra gevoelig zijn voor oververhitting? Dit komt omdat zij hun warmte alleen kwijt kunnen door te hijgen, honden hebben namelijk alleen zweetklieren in hun voetzooltjes. Als een hond oververhit raakt kan zijn bloed niet goed meer worden rondgepompt, wat kan leiden tot schade aan de organen, hart en hersenen, of zelfs zorgen voor het overlijden van de hond. Dat willen we niet!

Gelukkig kan je aan een hond redelijk snel zien of deze oververhit is. Oververhitting heeft volgens de Dierenbescherming vier fases: 

  • Fase 1: De hond hijgt, zoekt schaduw of een koel plekje en is onrustig;
  • Fase 2: De hond hijgt hard, kwijlt, braakt en/of heeft diarree;
  • Fase 3: De slijmvliezen van je hond kleuren bleek;
  • Fase 4: De hond reageert niet meer op prikkels, staart voor zich uit en verkeert in shock.

Wat als je hond oververhit is?

Voor alle fases geldt dat je de hond het beste zo snel mogelijk naar een koelere plek kunt brengen. Vanaf fase 2 raden we je aan je dierenarts te bellen. Je kunt al wel vast wat lauw water over de buik laten stromen, of natte doeken op de buik leggen. Let op: gebruik geen ijskoud water, dat kan gevaarlijk zijn! Probeer de hond ondertussen een beetje te laten drinken.

Water, water, water en nog eens water 

Hoe voorkom je oververhitting van jouw lieve viervoeter? We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, water! Houd je hond van zwemmen? Zoek het water op! Ook zijn er in de Jumper winkels genoeg hondenzwembadjes, waterfonteinen en sproeiers voor honden te vinden. Zorg er wel voor dat je deze spullen in de schaduw zet, anders koelt jouw hond alsnog niet goed af. Je kan je hond ook zelf afkoelen met stromend koud water maar pas hier wel mee op, teveel koud water kan een hartaanval veroorzaken.

Verkoelende producten

Houd jouw hond nou niet zo van water? Koop dan een koelband of bandana in onze winkel! Deze zijn voorzien van een zelfkoelende gel, welke zorgt voor een verkoelend effect in de nek. Voor deze banden en bandana’s heb je geen water of diepvries nodig, daarnaast zijn ze verstelbaar en doe je ze dicht met klittenband. Ook verkopen wij zelfkoelende matten die werken zonder koeling of stroom. Super makkelijk en altijd klaar voor gebruik. Deze mat verkopen wij van maat S tot en met XL, zodat er voor elke hond een geschikte mat is.

Andere belangrijke tips voor tijdens warme dagen 

  • Het advies is om boven de 15 graden al alert te zijn op hoe het gaat met jouw hond. Kijk hierbij ook naar de omstandigheden; is het bewolkt en staat er een windje, dan is 15 grad
  • en geen probleem, maar zit je hond in de volle zon en uit de wind, dan kan 15 graden voor veel honden al te warm zijn!
  • Gebruik nooit zonnebrand voor mensen op honden. Bijna alle zonnebrand bevat zink-oxide en dit is giftig voor honden. Gelukkig bestaat er wel speciale zonnebrand voor honden.
  • Zorg ervoor dat jouw hond niet teveel hoeft te bewegen. Laat hem bijvoorbeeld niet rennen naast de fiets en wandel niet op het heetst van de dag. Probeer inspanning ook niet te stimuleren, laat die bal of stuk dus maar even liggen.
  • Let op met asfalt, donkere straatstenen en zand. Dit wordt in de zon erg warm en honden kunnen hier hun pootjes flink mee verbranden. Hoe weet je of het te warm is? Houd je hand 7 seconden stil op de ondergrond, wordt dit te warm? Dan is het ook te warm voor jouw hond.
  • Dit kunnen we nooit vaak genoeg zeggen: laat nooit je hond achter in een warme auto! Hieronder vind je een schema van de Dierenbescherming waarin je kan zien hoe snel jouw auto kan veranderen in een hete oven…

 

En, klaar voor een warme zomer? Mocht je advies/tips nodig hebben specifiek voor jouw huisdier? Kom dan vooral langs bij jouw Jumper vestiging ! Wil je op de hoogte blijven van al onze tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram en Facebook!

Start typing and press Enter to search