fbpx
 In Knaagdieren

Wil je een cavia kopen? Maar weet je niet goed waar je op moet letten?
En wil je één of twee cavia’s? Cavia’s zijn gezellige dieren die u goed tam kunt maken. Cavia’s hebben wel gezelschap nodig en leven graag in groepsverband. Het beste is dus om tenminste twee cavia’s aan te schaffen.

Als u besluit om twee cavia’s aan te schaffen dan zult u na moeten denken over het geslacht van de cavia. Net als bij konijnen gaan twee mannetjes niet goed samen. Dit wordt meestal vechten. Twee vrouwtjes en een mannetje en vrouwtje gaan meestal goed. Het beste zet u deze vanaf jonge leeftijd bij elkaar.

Informatie over de cavia

Een volwassen cavia kan tot wel dertig centimeter lang worden en weegt ongeveer 1 kilo. Cavia’s zijn echte planteneters en er moet extra aandacht besteed worden aan vitamine C. Een cavia leeft gemiddeld vier tot acht jaar.

Cavia boodschappenlijstje

De volgende benodigdheden zal u aan moeten aanschaffen als u een cavia koopt:

  • – Caviahok: Een cavia zal moeten kunnen rennen in het hok of in een ren. Ze kunnen niet hoog springen of klimmen. Als bodembedekking kunt u zaagsel of hennepvezel gebruiken met wat stro of hooi. Zorg dat er ook een schuilplaats aanwezig is in het hok. Als u uw cavia binnen houdt dan is een luchtige kooi met schuilplaats voldoende. Voor buitenshuis is eerder een houten hok geschikt.
  • – Drinkflesje- of bakje: Dit bakje moet vrij zwaar zijn, anders gooit uw cavia het bakje om.
  • – Knaagdierpeeltjes (zoals een hooibal)
  • – Voeding: Caviavoeding, hooi, groenvoer (extra vitamine C), knabbeldingetjes en knaagdiersnoepjes (met mate), gedroogd brood, rozijntjes, hooistaaf etc. Pas op met wortels en appels. Deze bevatten veel suikers en vooral jonge cavia’s krijgen er diarree van.
  • – Vitamine C druppels

Seizoen tips: Cavia’s raken snel oververhit. Bij een temperatuur boven de 26 graden kan uw cavia oververhit raken. Als uw cavia buiten staat, moet u hem altijd in de schaduw zetten in de zomer. Het buitenhok moet ook wind- en waterdicht zijn met een dikke laag bodembedekking voor in de winter. Het is dan verstandig om het hok in de schuur te zetten. In het voorjaar kunt u uw cavia het beste buiten laten wennen aan de koudere temperaturen.

Jumper de Diersuper

Heeft u meer vragen over de aanschaf van een cavia? Onze medewerkers helpen u graag. Vind hier een Jumper winkel bij u in de buurt.

Start typing and press Enter to search