A+
A-
9/4/24

Waarom heeft jouw kat een krabpaal nodig?

‘’Help! Onze kat krabt aan de bank, wat moeten we doen?’’, is een vraag die wij vaak krijgen. Om dit te voorkomen, heeft jouw kat een goede krabplek nodig. Krabpalen, planken, bollen, bomen en matten, er is keuze genoeg bij Jumper! Waarom heb je eigenlijk een krabpaal nodig? En hoe weet je welke het beste past bij jouw huisdier? Je leest het hier!

Klik hier voor de korte versie

Binnen- of buitenkat?

Er wordt vaak gedacht dat een buitenkat geen krabpaal nodig heeft omdat nagels buiten makkelijker slijten. Heb jij een buitenkat en denk jij dat een krabpaal daarom niet nodig is? Dan raden wij je er toch eentje aan! Een krabpaal is naast het aanscherpen van de nagels namelijk ook een uitlaatklep voor spanning en zorgt ervoor dat een omgeving bekend en vertrouwd aanvoelt voor een kat.

Waarom is een krabpaal nodig?

Katten worden geboren met een instinct waarbij krabben een natuurlijke behoefte is. Om ervoor te zorgen dat er niet gekrabd wordt aan jouw meubelen, is het erg handig om krabmateriaal in huis te hebben. Katten krabben natuurlijk niet zonder reden, er zijn verschillende redenen waarom jouw kat graag krabt:

  • Voor het schoonmaken en aanscherpen van de nagels
  • Afbakenen van territorium. Door te krabben verspreiden katten met de geurklieren tussen hun voetzooltjes een geurstof door de omgeving. Hierdoor weten andere katten dat ze een ander territorium binnenlopen.
  • Het rekken en strekken van de rug- en schouderspieren houden je kat op deze manier gezond en flexibel!
  • Ontspanning. Een kat kan hierbij zijn energie kwijt en ontlaadt zichzelf hierbij.

Verticaal of horizontaal krabben?

Waar wij een krabpaal vaak op uiterlijk beoordelen, kijkt een kat naar hele andere factoren. Zo is het belangrijk dat jouw kat zich helemaal kan strekken. Qua breedte vinden katten het prettig als ze hun pootjes naast elkaar kunnen zetten op de krabpaal. Hoe breder de stam, hoe fijner katten het vinden. Daarnaast is het belangrijk om een zware bodenplaat te hebben als basis, zodat deze minder snel omvalt. Merk jij dat jouw kat weinig gebruik maakt van een krabpaal? Probeer dan eens een krabmat of ander krabmateriaal wat je horizontaal kan neerleggen. Sommige katten hebben een bepaalde voorkeur voor verticaal of horizontaal krabben.

Krabpaal met verdiepingen

Veel krabpalen bestaan uit verschillende speel-/slaapplekjes zoals een klein slaapholletje, meerdere plateaus en/of hangmandjes. Voor een kat is het hierbij belangrijk dat het krabgedeelte niet onderbroken wordt door een plateau omdat hij zich volledig moet kunnen uitrekken, denk hier dus aan tijdens het shoppen! Mocht het in jouw huis passen: een goede, hoge krabpaal zorgt voor veel rust voor jouw huisdier. Katten vinden het fijn om overzicht te houden en op een hoge paal is het uitzicht natuurlijk perfect!

lizzy-1

Krabplank

Krabplanken zijn er in verschillende maten en vormen en veel mensen vinden de planken ideaal omdat ze weinig ruimte innemen. Heeft jouw kat een voorkeur voor horizontaal krabben? Leg hem dan ergens neer op de grond. Is jouw kat meer van het verticaal krabben? Hang het dan ergens aan op zoals bijvoorbeeld een muur. Een groot voordeel van een krabplank: je kan hem zo hoog ophangen als je zelf wilt, zo weet je zeker dat je kat zich genoeg kan uitstrekken. Wil je het gebruik van de krabplank stimuleren? Gooi dan wat catnip/kattenkruid op de plank!

Krabbol

Een krabbol is niet alleen super goed voor de nageltjes voor de kat, het is ook erg vermakelijk! Bij de Jumper verkopen wij de Designed by Lotte Krabbol waar jouw huisdier uren lang plezier aan kan beleven. Deze sisal krabbol voorziet jouw kat in zijn natuurlijke krab behoefte waardoor meubels en vloerbedekking met rust worden gelaten. Om te zorgen voor nog meer speelplezier, is een speciaal speelveertje bevestigd aan de bovenkant van de bol. Daarnaast staat deze bol ook erg mooi in elk interieur!

frummel-9