A+
A-
21/6/24

Kat mee op vakantie? Vergeet dit niet!

Ga je op vakantie en wil je je kat meenemen? Geen probleem! Met een beetje voorbereiding kan je kat veilig en comfortabel mee op reis. In deze blog geven we je handige tips om je kat een fijne vakantie te bezorgen. We vertellen je over de regels binnen Europa, hoe belangrijk rustmomenten onderweg zijn en hoe je je kat het beste kan voeden tijdens de reis. Dus pak je koffers, zet de reismand klaar, en lees verder om te ontdekken hoe je samen met je kat een fijne vakantie kan hebben. 

Klik hier voor de korte versie

Wees voorbereid

Voordat je je kat in de reismand stopt en de auto instapt, is het belangrijk om je voor te bereiden. Zorg ervoor dat je kat gechipt is en dat het chipnummer geregistreerd staat. Daarnaast moet je een Europees dierenpaspoort hebben, verkrijgbaar bij de dierenarts, waarin staat dat je kat is ingeënt tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie moet minstens 21 dagen voor vertrek worden toegediend.

Als je nog geen comfortabele reismand hebt voor je kat, kom dan vooral even langs in onze winkel om te kijken naar een veilige reisoplossing.

Regels binnen Europa

Als je binnen de grenzen van Europa reist, zijn de regels redelijk eenvoudig, dankzij het Europese paspoortsysteem voor huisdieren. Zolang je kat een geldig dierenpaspoort heeft met een recente hondsdolheidsvaccinatie, kun je vrij binnen de EU reizen. Wij raden wel aan om de specifieke regels van je land van bestemming te controleren, omdat sommige landen aanvullende eisen hebben.

Reis je binnen de EU? Op de website van LICG kan je de invoereisen voor de EU en de meeste overige landen in Europa vinden.

Reis je buiten de EU? Soms gelden er naast bovenstaande eisen aanvullende eisen. Je kunt dit het beste vragen bij de dierenarts of bij de ambassade van het betreffende vakantieland.

Rustmomenten tussendoor

Net zoals jij af en toe een pauze nodig hebt tijdens lange autoritten, heeft je kat ook tijd nodig om te rekken en te rusten. Plan regelmatig stops tijdens je reis, waarbij je je kat uit de reismand haalt om te strekken en wat water te drinken.

In onze winkel hebben we een selectie van reisbenodigdheden, zoals inklapbare drinkbakken en draagbare kattenbakken, die perfect zijn voor onderweg.

Voeding onderweg

Het is belangrijk om de voeding van je kat aan te passen aan de reisomstandigheden. Geef je kat het liefst lichte maaltijden voor vertrek om reisziekte te voorkomen. Neem ook voldoende water mee om uitdroging te voorkomen, vooral tijdens warm weer.

In onze dierenwinkel vind je een breed assortiment aan reisvriendelijke voedingsmiddelen, zoals droogvoer in hersluitbare zakken en handige kleinverpakkingen van natvoer. Deze zijn perfect voor onderweg en zorgen ervoor dat je kat goed gevoed blijft onderweg.

Disclaimer

Niet elke kat vindt het leuk om te reizen. Sommige katten worden erg gestrest tijdens een reis, wat niet goed voor ze is. Denk goed na over wat jouw kat nodig heeft en hoe hij/zij zich gedraagt voordat je besluit hem mee te nemen op vakantie. Vraag advies aan je dierenarts als je niet zeker weet of jouw kat geschikt is om te reizen.

Een checklist om bij de hand te houden tijdens het inpakken:

Paspoort (lees in deze blog waarom dit zo belangrijk is!)

Reismand of -tas

Reisdeken of -kussen

Identificatie (halsband, label, microchip)

Voeding en water

Voer en voerbakjes

Water en waterbakjes

Kattenbak en kattenbakvulling

Kattenbakzakken en een schepje

Medicatie en EHBO-kit

Favoriete speeltjes

Krabmat of iets anders waar je kat zijn nagels aan kan scherpen

Tuigje of andere riem/band

Antivlooien- en tekenmiddel

Tekentang en flesje alcohol

Eventueel omheining of kattenren

Foto (voor als je je kat kwijt bent)

Telefoonnummer van je dierenarts

Eventuele reistabletjes