A+
A-
3/3/23

Het perfecte verblijf voor jouw cavia

Dus jij hebt een cavia als huisdier? Goede keuze! Maar als je wilt dat je kleine pluizige vriendje gelukkig is, moet je zorgen voor een geschikte huisvesting. In deze blog vertellen wij met wie jouw cavia het beste kan samenwonen, hoe het perfecte verblijf er uit ziet, wat een geschikte bodembedekking is en wat de essentiële basisbenodigdheden zijn. Volg deze tips en je cavia zal je eeuwig dankbaar zijn!

Klik hier voor de korte versie

Groep

Cavia’s zijn echte groepsdieren en moeten samen met tenminste één andere soortgenoot worden geplaatst. Het kan voorkomen dat twee cavia’s niet goed bij elkaar passen qua karakter, waardoor ze gaan vechten. Om de kans zo klein mogelijk te maken, is een koppel van een gecastreerde beer(mannetje) met een zeug (vrouwtje) het meest aan te raden.

Cavia’s zijn over het algemeen makkelijker dan konijnen met het koppelen, waardoor een combinatie van twee zeugen of twee beren die vanaf jongs af aan bij elkaar zitten, ook een goede kans van slagen heeft. Garanties maken kunnen we echter nooit, of twee cavia’s goed overeenkomen hangt namelijk sterk af van het karakter.

Zet twee cavia’s die elkaar niet kennen nooit zomaar bij elkaar. Deze moeten op de juiste manier gekoppeld worden, zodat ze (later) niet gaan vechten. Het is belangrijk om geduld te hebben en de introductie van de cavia’s rustig te laten verlopen. Belangrijk hierbij is dat de koppeling op neutraal terrein plaatsvindt. Voor meer informatie over het koppelen van cavia’s kun je terecht bij één van onze knaagdierspecialisten in de winkel.

Het verblijf

Cavia’s kunnen, in tegenstelling tot konijnen, niet het hele jaar buiten leven. Dit kan ook niet in een goed geïsoleerd hok. Cavia’s zijn namelijk veel gevoeliger voor extreme temperaturen, vooral voor de kou. De optimale omgevingstemperatuur voor behaarde cavia’s is tussen de 18 - 21 graden Celsius, en voor haarloze cavia’s is dat tussen de 22- 24 graden Celsius. De temperatuur moet niet boven de 26 graden komen, dit omdat cavia’s snel oververhit raken.

Een geschikt verblijf voor twee cavia’s heeft een oppervlakte van tenminste 120 bij 50 centimeter waarbij de dieren regelmatig toegang hebben tot een losloopruimte. Als je cavia’s permanente toegang hebben tot een losloopruimte dan is 100 bij 50 cm voldoende voor het verblijf. Per extra dier moet daar minimaal de helft van dit oppervlakte bijkomen. Cavia’s kunnen niet goed klimmen of hoogspringen, dus het hok hoeft niet hoger te zijn dan 50 centimeter.

Grote hoogteverschillen bij het werken met verdiepingen zijn een risico, vanwege valgevaar. Aangezien je cavia’s ook moeten kunnen rennen, is het aan te raden om een ren aan het verblijf te koppelen of de cavia’s toegang geven tot een veilige losloopruimte. Houd er hierbij wel rekening mee dat cavia’s meestal niet zindelijk worden.

Bodembedekking

In het hok van je cavia’s moet een goede bodembedekking zijn. Het nut hiervan is dat het de ondergrond zacht maakt en het neemt bovendien de urine op, wat geurtjes tegen gaat. Er zijn verschillende soortenbodembedekkers. Hieronder staan de voor- en nadelen per soort.

- Een van de bekendste is houtvezel, ook wel zaagsel genoemd. Houtvezel is goedkoop en absorbeert goed. Het nadeel van deze soort is dat het vrij stoffig kan zijn. Dit kan de luchtwegen en ogen van je cavia’s irriteren.

- Hennepvezel. Dit heeft een hoog absorptievermogen en maskeert geurtjes. Het is tevens vrij van stof en dus beter voor de luchtwegen.

- Papierkorrel. Deze is stofvrij, absorbeert goed en neemt geurtjes op. Door zijn absorberende functie wordt dit product niet aanbevolen aan dieren die hun bodembedekking opeten. Cavia’s zitten vaak te knabbelen aan hun bodembedekking, let hier dus goed op.

- Houtkorrels. Deze zijn vrij van stof, neutraliseert geuren en absorbeert goed. Het nadeel van houtkorrels is dat het vrij grove en harde korrels zijn. Hierdoor wordt dit meestal niet gebruikt voor het hele hok, maar alleen in een toilet.  

- Stro wordt soms ook gebruikt als bodembedekker. Dit is alleen niet absorberend en hierdoor niet aan te raden om als enige te gebruiken.

- Beukensnipper. Deze bodembedekker absorbeert en neemt geurtjes weg. Beukensnippers kunnen erg scherp zijn, dit kan de voetzooltjes van de cavia beschadigen.

Basisbenodigdheden

In een cavia verblijf moeten altijd een drinkfles- of bakje, een voerbakje en een hooiruif aanwezig zijn. Andere belangrijke zaken zijn gezond knaagmateriaal, zoals natuurlijke houten huisjes of bosjes wilgentakken, ten alle tijden voldoende schoon hooi en voldoende plaatsen om onder te schuilen.

Om je cavia’s de mogelijkheid te geven om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen, is het aan te raden om het verblijf hierop aan te passen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de dagelijkse brokjes te geven in een voerbal in plaats van de voerbak. Hierdoor zijn ze langer bezig met voedsel zoeken, waardoor ze zich minder snel vervelen. Hier zijn ze in de natuur tenslotte ook meerdere uren per dag mee bezig. Je kan daarnaast ook hooi met wat groente in een opengeknipt wc-rolletje doen, hierbij moeten ze ook moeite doen voor het eten.

Omdat cavia’s in de natuur veel beweging krijgen, is het sterk aan te raden om een ren van tenminste 3m2 te gebruiken.