A+
A-
16/4/24

Dog frisbee met je hond!

Dog frisbee, het ultieme avontuur voor jou en je viervoeter! Dit energieke spel combineert het klassieke frisbeeën met de atletische vaardigheden en behendigheid van jouw hond. In deze blog duiken we dieper in de wereld van dog frisbee: wat het inhoudt, waarom het zo leuk is en belangrijke veiligheidstips om ervoor te zorgen dat jouw harige vriend veilig en gezond blijft tijdens het spel.

Klik hier voor de korte versie

Wat is dog frisbee?

Dog frisbee, ook wel bekend als disc dog of gewoon hondenfrisbee is een sportieve activiteit waarbij jij de frisbee werpt en je hond deze spectaculair vangt. Het doel? De frisbee zover mogelijk werpen en je hond trainen om deze met stijl te vangen. Het vraagt om behendigheid, coördinatie en communicatie tussen jou en je maatje.

Waarom is dog frisbee zo leuk?

Dog frisbee is dé perfecte uitlaatklep voor de overtollige energie van je hond. Het biedt zowel mentale als fysieke uitdagingen en helpt bij het verminderen van ongewenst gedrag dat voortkomt uit verveling. Dog frisbee creëert een hechte band tussen jou en je viervoeter. Het vangen en terugbrengen van de frisbee zorgt voor een kick bij jouw hond en doet wonderen voor het vertrouwen en de band die jullie delen.

Daarnaast zorgt dog frisbee ook voor mentale stimulatie. Het aanleren van nieuwe gooi-technieken en trucs houdt de geest van je hond actief en betrokken. Het bevordert de cognitieve ontwikkeling en draagt bij aan het opbouwen van probleemoplossende vaardigheden. Met dog frisbee speel je een spel vol slimme acties!

Competitie dog frisbee

Dog frisbee is een officiële hondensport welke zelfs op wedstrijdniveau beoefend wordt. Het maakt natuurlijk niet uit of je meedoet aan deze wedstrijden of gewoon samen in het park aan het gooien bent, het gaat erom dat jij en je maatje een leuke tijd hebben. Denk je dat deze wedstrijden echt wat voor jouw hond zijn? Lees dan snel verder welke wedstrijdelementen er zijn:

  • Freestyle: Hierbij voeren jij en je hond een choreografie uit met o.a. frisbee gooien, vangen, acrobatische moves en trucjes.
  • Distance/accuracy (afstand/nauwkeurigheid): Hierbij test jij de vaardigheid van je hond door de frisbee over een grote afstand te gooien, terwijl je hond deze op de juiste plek vangt.
  • Time trial (tijdproef): Snelheid en behendigheid zijn bij deze oefeningen belangrijk. Jij gooit de frisbee zo snel mogelijk weg en jouw hond probeert deze binnen een bepaalde tijd te vangen.
  • Pair routine (duo-routine): Dit doe je samen met een ander baasje en hond. Jullie voeren samen een choreografie uit waarbij timing, coördinatie en worpen met de frisbee centraal staan.
  • Disc dog relay (frisbee hondenestafette): Dit is een teamwedstrijd waarbij je met meerdere baasjes samenwerkt, frisbees werpt en zorgt voor een soepele overdracht tussen jou en de andere baasjes.

Deze speciale wedstrijdelementen maken dog frisbee opwindend en uitdagend, waarbij vaardigheden, creativiteit en teamwork samenkomen in een super leuke mens-hond-samenwerking.

Veiligheid voor je hond tijdens het frisbeeën

Als je besluit om met je hond te gaan frisbeeën, is het belangrijk om enkele veiligheidsaspecten in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat zowel jij als je harige vriend een plezierige en veilige ervaring hebben.

  • Kies een geschikte locatie: Zoek een ruim en open gebied zonder obstakels, zoals verkeer, bomen of scherpe voorwerpen.
    Wanneer je wil oefenen tijdens het wandelen met je hond, is het belangrijk om gebruik te maken van losloopgebieden. De locaties van Leisurelands zijn hier erg geschikt voor! Benieuwd welke locaties dit zijn? Klik dan even hier om naar de website te gaan!
  • Let op de weersomstandigheden: Frisbeeën kan vermoeiend zijn voor je hond, vooral bij warm weer.
  • Gebruik geschikt materiaal: Kies een frisbee die speciaal is ontworpen voor honden. Deze zijn vaak gemaakt van duurzaam materiaal dat veilig is voor hun tanden en mond.
  • Leer de juiste werptechniek: Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt bij het gooien van de frisbee. Overdrijf het niet met te harde worpen, vooral als je hond nog in de leerfase zit. Begin rustig en werk geleidelijk aan je worpen, zodat je hond ze gemakkelijk kan vangen zonder zich te overbelasten.
  • Houd rekening met de conditie en lichaamsbouw van je hond: Frisbeeën kan intens zijn, vooral voor honden die niet gewend zijn aan veel fysieke activiteit. Zorg ervoor dat je hond in goede conditie is voordat je begint met het spel. Je kan altijd voor de zekerheid een check doen bij de dierenarts om te bepalen of je hond geschikt is voor deze vorm van oefening.
  • Voorkom overbelasting: Overmatig spelen en herhaalde sprongen om de frisbee te vangen, kunnen leiden tot overbelasting en blessures bij je hond. Geef je hond voldoende rust tussen de speelsessies door en let op tekenen van vermoeidheid, zoals hijgen, struikelen of moeilijk lopen.

Onthoud altijd dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft bij het frisbeeën met je hond. Door aandacht te besteden aan deze veiligheidsaspecten kun je ervoor zorgen dat jullie beiden kunnen genieten van een leuke en veilige activiteit samen.